Geschreven door:Liz

Datum : 02 november 2018 Categorie : Blog

Internationaal zakendoen? Concrete oefeningen om sneller zakelijk Engels te leren

Engels is dé taal als het gaat om internationaal zakendoen. Moet je regelmatig Engels spreken voor je werk? Dan is jouw basiskennis waarschijnlijk redelijk op niveau. Maar soms is het nodig om juist het Engels dat je spreekt in specifieke situaties een boost te geven, zoals presenteren in het Engels of het leiden van een vergadering. Met deze tips oefen je snel en gemakkelijk jouw zakelijk Engels.

1. Dompel je onder in de werkwoorden

Werkwoorden vormen de bouwstenen van een taal. Waarschijnlijk ken je al veel werkwoorden in het Engels, maar het kan nuttig zijn om specifiek de werkwoorden te leren die veel gebruikt worden bij zakelijk Engels. Denk aan ‘onderhandelen’, ‘organiseren’, ‘brainstormen’ en ‘vergaderen’. Richt je vooral op deze specifieke werkwoorden én alle vervoegingen.

2. Begin met de belangrijkste zinnen

Het zijn vaak dezelfde woorden en zinnen die gebruikt worden in zakelijke gesprekken. Heb je je verdiept in de werkwoorden? Dan is de context eromheen aan de beurt. Zoek uit welke zinnen het meest gebruikt worden in zakelijke situaties, zoals bij het openen van een vergadering, het bepalen van de agendapunten of het geven van feedback. Als je specifiek deze zinnen leert, dan heb je al een groot deel van het zakelijke taalgebruik te pakken.

Voorbeelden van het geven van feedback in het Engels

  • Dat is niet helemaal wat ik bedoelde. That is not quite what I meant.
  • Ik denk dat we een overeenkomst hebben. I think we have an agreement.
  • Ik wil erop wijzen dat..I’d like to point out that..
  • Ik heb geen bezwaren. I have no objections.
  • Ik kan hier niet mee akkoord gaan. I’m afraid I’d have to disagree with you on that.

3. Lees een Engelse krant

En dat hoeft geen papieren versie te zijn! Lees elke dag een stukje uit bijvoorbeeld de Financial Times of de New York Times. Meer lezen is goed voor je taalvaardigheid. Dat is in het Nederlands zo, maar zeker ook bij het leren van een nieuwe taal. Door hier elke dag 10 minuten mee bezig te zijn, prikkel je je hersenen en houd je jezelf actief in deze taal. Lees een krant of website met nieuws uit jouw vakgebied, zodat de vaktermen herkenbaar voor je zijn.

4. Leer ook onderweg

Je zit vast en zeker geregeld in de auto, trein of bus. Een mooi moment om te werken aan taal! Deze (vaak verloren) uren zijn ideaal voor een goede podcast, uiteraard een Engelse variant. Het mooie is dat je waarschijnlijk elke dag van die loze tijd hebt en je dus elke dag aan je zakelijk Engels kunt werken. Tip: neem een notitieboekje mee voor woorden, zinnen of uitspraken die nieuw voor je zijn of die je om een andere reden wilt onthouden. Zo kun je een eigen woordenboekje bijhouden.

5. Praat hardop tegen jezelf

Het kan nuttig zijn om hardop te praten, ook als er niemand aanwezig is! Het voelt misschien raar om je eigen stem te horen, maar je oefent hiermee wel goed je Engelse taalvaardigheid. Er is een groot verschil tussen weten wat je moet zeggen en het daadwerkelijk zeggen ervan! Je went eraan om jezelf Engels te horen praten. Dit is vooral handig als je veel presentaties moet geven in het Engels of op een andere manier voor een groep moet staan.

Wil jij je zakelijk Engels verder verbeteren? Bekijk onze cursus Zakelijk Engels (inclusief e-learning).

Lees ook:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks leuke taalweetjes ontvangen en handige taaltips? En als eerste op de hoogte zijn van onze gratis evenementen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Babel. Al 25.000 mensen gingen je voor.

Nieuwsbrief