Inburgeringscursus: inschrijven met lening DUO

U woont in Nederland en u wilt inburgeren. Bij Babel kunt u de Nederlandse taal leren ter voorbereiding op het inburgerings- of Staatsexamen. Babel richt zich daarbij op hoogopgeleide cursisten: het tempo in de cursussen ligt vrij hoog. Daarnaast dienen cursisten de Engelse taal te beheersen, dat is (bij de start van de cursus) de steuntaal.

Babel is in het bezit van het keurmerk Blik op Werk. Hierdoor kunt u voor de betaling van de cursus geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt geen geld op uw bankrekening. DUO betaalt uw facturen voor de cursus en het examen. Zo bouwt u een lening op. U betaalt de lening later met rente weer terug aan DUO*. Meer informatie vindt u op de website van DUO.

Let op: u kunt uw DUO-lening gebruiken voor de bekostiging van cursussen Nederlands totdat u het inburgeringsexamen of het staatsexamen NT2 heeft afgelegd. Hierna is dit dus niet meer mogelijk!

* Bent u asielmigrant (bijvoorbeeld via UAF) en bent u binnen 3 jaar ingeburgerd? Dan hoeft u niets terug te betalen. Meer informatie leest u op deze pagina.

COVID-19: belangrijk om te weten

Het is belangrijk dat ook in deze periode inburgeraars doorgaan met het leren van de Nederlandse taal. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus geeft Babel momenteel les op afstand via de virtual classroom. Er is vanuit de overheid besloten dat afstandsonderwijs (waaronder les via de virtual classroom) uit de DUO-lening betaald kan worden. Meer informatie hierover vind je hier. De intakegesprekken voor inschrijvingen vinden ook online plaats. Hieronder lees je hoe je in kunt schrijven.

Onderstaande informatie is aangepast in verband met het coronavirus (COVID-19). Meer informatie over onze maatregelen i.v.m. het virus lees je hier.


Als u voor de eerste keer een cursus bij Babel wil doen, volgt u onderstaande stappen:

 1. Vraag een lening aan bij DUO. U ontvangt binnen enkele weken van DUO een bevestigingsbrief met daarin vermeld de maximale hoogte van de lening.
 2. Zodra u van DUO een brief heeft ontvangen waarin een lening is toegekend (voorbeeld), maakt u online een afspraak voor een intakegesprek* met een docent van Babel. Tijdens het intakegesprek zal de docent de werkwijze van Babel toelichten en kijkt u samen of Babel de geschikte school voor u is.
  Indien u zich wilt aanmelden voor een cursus Halfgevorderden (B1) of hoger, dient u voorafgaand aan het intakegesprek online een instaptoets te maken.
 3. Het intakegesprek duurt ongeveer 20 minuten. Als de uitkomst van het intakegesprek is dat u een cursus bij Babel gaat volgen, bepaalt u samen met de docent welke cursus uit ons aanbod u gaat volgen.
 4. U kunt zich direct na het intakegesprek online inschrijven.
 5. U dient het cursuscontract online te ondertekenen. U ontvangt een mail met daarin een verzoek het contract te ondertekenen.
 6. U ontvangt in dezelfde mail ook het verzoek toestemming te geven om de cursus via Virtual Classroom te volgen. Wij willen u vragen hier met een ja of nee op te antwoorden.
 7. U dient een kopie van uw DUO-brief op te sturen naar info@babel.nl. Uw inschrijving is nu definitief. Het geld wordt door DUO rechtstreeks aan Babel betaald.

Als u al eerder een cursus bij Babel hebt gevolgd, hoeft u geen intakegesprek te hebben. U volgt onderstaande stappen:

 1. a. U schrijft zich via het online formulier in voor de gewenste vervolgcursus.
  Let op, u kunt zich alleen inschrijven voor een vervolgcursus als u de voorgaande cursus met goede resultaten heeft afgerond (dit wordt gecontroleerd door onze administratie).
  b. Kies tijdens het inschrijven voor ‘DUO-lening’.
  c. Kies tijdens het inschrijven ervoor dat Babel de benodigde boeken voor u bestelt (deze worden tevens vergoed door DUO).
 2. U ontvangt direct een cursuscontract per e-mail. Lees het contract goed door en stuur dit binnen één werkweek ondertekend retour naar contract@babel.nl.
 3. U bent pas ingeschreven nadat wij uw cursuscontract binnen één werkweek hebben ontvangen. Als wij deze niet tijdig volledig ondertekend hebben ontvangen, vervalt uw inschrijving.
 4. Binnen één werkweek ontvangt u per e-mail een bevestiging van uw inschrijving. De factuur voor de cursus kunt u binnen één werkweek na de laatste lesdag accepteren op inburgeren.nl.
 5. Uw inschrijving is nu definitief. Het geld wordt door DUO rechtstreeks aan Babel betaald.

Wij wensen u een leerzame cursus!