Over Babel

Babel is de aanbieder van hoogwaardige taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht. Jaarlijks helpen wij ruim 6.000 mensen om beter te communiceren.

Babel in 4 woorden:

 1. Resultaatgericht
  In onze training staat praktijkgericht leren centraal. We zoeken steeds naar eenvoudige, praktische oplossingen. Dagelijks werken wij aan het wegnemen van praktische hobbels in de levens van onze cursisten.
 2. Aandacht
  Door persoonlijke aandacht vergroten wij het zelfvertrouwen van onze cursisten. Een veilige leeromgeving is cruciaal voor het leerproces.
 3. Betrouwbaar
  Eerlijkheid en transparantie, altijd, overal. What you see is what you get. Afspraken worden nagekomen. Onze expertise resulteert in een betrouwbare aanpak.
 4. Deskundig
  Onze trainers hebben veel vakkennis en expertise. De les- en (digitale) hulpmiddelen die we gebruiken zijn doordacht en efficiënt. We respecteren onze academische roots.

Ons onderwijs

In het onderwijs van Babel zijn twee zaken in het bijzonder van groot belang: interactie in de les en vakkennis van de trainer. Daarnaast hanteren we voor iedere training een aantal uitgangspunten:

 • De doeltaal is de voertaal. De trainer spreekt tijdens de les zo veel mogelijk de taal die hij onderwijst.
 • De trainer en cursist zijn samen verantwoordelijk voor het leerproces.
 • De taal wordt aangeboden in een culturele context met aandacht voor interculturele communicatie

Historie

Babel is opgericht in 1983 door een enthousiaste student Italiaans en was toen nog gevestigd in een huis aan de Koningslaan in Utrecht. Enkele jaren later kon een kantoor aan de Biltstraat worden betrokken. Na circa tien jaar was de locatie op de Biltstraat niet groot genoeg meer en verhuisden wij naar het Lucas Bolwerk. Er werden ook maatwerktrainingen aan het dienstenaanbod toegevoegd. Sinds 2009 werken wij samen met de Universiteit Utrecht en verzorgen wij ook trainingen op het terrein van de International Campus Utrecht.


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij alle bedrijfsbeslissingen streven wij niet alleen een hoger bedrijfsrendement na, maar proberen wij ook de kansen voor een beter milieu en betere maatschappij te benutten. Het gaat om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe de wet verplicht; vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie. Zo ondersteunt Babel het UAF middels een jaarlijkse schenking. Verder beperken wij zoveel mogelijk het gebruik van papier, steunen we jaarlijks goede doelen op het gebied van onderwijs, kopen wij fairtrade en duurzaam in en gebruiken wij zoveel mogelijk de fiets en het OV.