Taalcertificaat Nederlands halen bij Babel vanaf 1 januari 2024

Wil je in de Nederlandse gezondheidszorg werken en heb je je diploma niet in Nederland behaald? Om te werken in de zorgsector is een inschrijving in het BIG-register verplicht. Hiervoor moeten zorgmedewerkers vanaf 1 januari 2024 definitief een taalcertificaat (als vervanging van de AKV-toets) behalen. Om het taalcertificaat te behalen moet het taalniveau van MBO verpleegkundigen op B1 niveau zijn, voor HBO verpleegkundigen op B2 niveau en voor academici op B2+ niveau. Meer informatie over deze taalniveaus vind je hier.

Het taalniveau moet middels een examen of assessment getoetst zijn. Wij nemen hiervoor de assessments af en verstrekken de taalcertificaten. Ook kunnen wij je goed voorbereiden op de assessments. Let op: een certificaat (bewijs van deelname) van een taalcursus van Babel is géén geldig bewijs voor BIG-registratie. We bieden vanaf 1 januari 2024 nieuwe toetsen aan, wil je hierover op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de mailinglijst.

Inschrijven e-maillijst taalcertificaten

Ben je je momenteel al aan het voorbereiden voor de AKV-toets of Taaltoets en was je van plan die voor 1 januari te doen? Dat kan, tot 1 januari is er een overgangsperiode. Wij bieden tot en met 31 december de toetsen aan in de oude vorm. Hier vind je een uitgebreid overzicht van de wijzigingen.

Webinar overgang AKV/taalcertificaten

Duizelt alle informatie je een beetje? Dan mag je ons aankomende webinar in samenwerking met het CIBG niet missen! We vertellen over de overgangsregeling AKV en over het behalen van taalcertificaten bij Babel vanaf 1 januari 2024. Je krijgt tips en de kans om vragen te stellen. Meld je snel aan!

Aanmelden webinar

Voorbereidingstraject behalen taalcertificaat gezondheidszorg

Babel biedt een professioneel taalprogramma aan ter voorbereiding op het assessment. Door middel van onderstaande stappen kun je het vereiste taalniveau bereiken. Gemiddeld vraagt het anderhalf jaar om je voor te bereiden en het juiste taalniveau te bereiken (vanaf A0). Afhankelijk van de beschikbare (zelf)studietijd kan de voorbereiding in meer of minder tijd worden afgerond. Wil je je huidige taalniveau bepalen om te weten met welke cursus je kunt beginnen? Maak dan kosteloos en vrijblijvend onze niveautest en krijg een goede indicatie van je huidige taalniveau.

MBO-beroepen (zoals verpleegkundige)

Stap 1: Cursus Beginners Nederlands (A0-A2)
Stap 2: Cursus Halfgevorderden Nederlands (A2-B1)
Stap 3: Examentraining Taalcertificaat (optioneel, en nog in ontwikkeling).
Stap 4: Assessment (Deze nemen wij op maandelijkse basis af).

HBO-beroepen (zoals fysiotherapeuten, physician assistants, verloskundigen en de geregistreerd-mondhygiënisten)

Stap 1: Cursus Beginners Nederlands (A0-A2).
Stap 2: Cursus Halfgevorderden Nederlands (A2-B1).
Stap 3: Cursus Gevorderden Nederlands (B1-B2).
Stap 4: Examentraining Staatsexamen NT2 Programma II.
Stap 5: Staatsexamen NT2 programma II (Babel neemt per 1 januari 2024 geen toetsen af voor medici op HBO niveau).

WO-beroepen (zoals artsen, tandartsen, apothekers, psychotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen en klinisch technologen)

Stap 1: Cursus Beginners Nederlands (A0-A2).
Stap 2: Cursus Halfgevorderden Nederlands (A2-B1).
Stap 3: Cursus Gevorderden Nederlands (B1-B2).
Stap 4: Cursus Nederlands voor Vergevorderden (C1).
Stap 5: Examentraining Taalcertificaat (optioneel, en nog in ontwikkeling).
Stap 6: Assessment (Deze nemen wij op maandelijkse basis af).

Alle cursussen bieden we zowel in de virtual classroom als op onze cursuslocatie in het centrum van Utrecht aan. De meeste cursussen hebben verschillende varianten qua intensiteit: 1, 2 of 4 lessen per week. Je kan dus die variant kiezen die het beste bij jouw persoonlijke situatie past.