Datum : 24 januari 2019 Categorie : Blog

De voordelen van meerdere talen spreken

Spreek jij al meerdere talen? Het beheersen van meerdere talen heeft veel voordelen. In deze blog noemen wij er vijf!1. Meertaligheid is een verrijking voor je cv

Engels is inmiddels een lingua franca: een taal die als gemeenschappelijk communicatiemiddel wordt gebruikt. Het is dus een middel om met mensen van andere culturen te communiceren. Binnen bedrijven en universiteiten wordt Engels vaak als basistaal gezien. Het is daarom een taal die je zéker moet beheersen. Maar vaak heb je een streepje voor als je nog een andere taal beheerst. Je wordt bijvoorbeeld waarschijnlijk eerder aangenomen bij een internationaal concern als je ook nog vloeiend Duits, Spaans of Chinees spreekt.

2. Meerdere talen beheersen houdt je scherp

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het spreken van meerdere talen invloed heeft op de hersenen. Zo blijkt onder andere het werkgeheugen beter te werken bij mensen die meerdere talen spreken, ook bij mensen op oudere leeftijd. Zo kunnen mensen die meerdere talen spreken efficiënter informatie verwerken dan mensen die maar één taal spreken.

“One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way”
Frank Smith

3. Je stelt je eerder open voor andere culturen

Taal is onlosmakelijk verbonden met cultuur en identiteit. Het verbindt mensen en zegt iets over de culturen en landen waarin de taal een grote rol speelt. Door het leren van een nieuwe taal, stel je je ook open voor deze culturen. Je kunt communiceren met native speakers en leert meer over gewoontes, normen en tradities.

4. Het opent nieuwe deuren

Met het leren van nieuwe talen openen zich ook nieuwe deuren. Door het beheersen van Engels kun je communiceren met bijna iedereen in de wereld. Je kunt studies volgen en jezelf internationaal ontwikkelen. En bedenk eens wat er gebeurt als je andere vreemde talen beheerst. Je kunt praten met locals, werk doen in het buitenland zonder veel moeite te hoeven doen om je verstaanbaar te maken en andere literatuur bestuderen.

5. Je Nederlands wordt ook beter

Wist je dat je moedertaal erop vooruitgaat als je een nieuwe taal leert? Je wordt namelik bewuster van de mechanismen en structuren die op de achtergrond werken. Maar het werkt ook andersom! Als je je moedertaal goed beheerst, helpt dat om ook andere talen goed te beheersen. Vooral als de moedertaal lijkt op de tweede taal, bevordert dat het leerproces.

Wil je een nieuwe taal leren?

Bij Babel hebben we een taalcursus voor elk niveau: van een beginnerscursus tot een taaltraining voor gevorderden. Er is altijd een cursus die past bij jouw niveau en leerdoel. Weet je niet welk niveau je hebt? Maak gebruik van onze gratis online instaptoets Engels en je krijgt een persoonlijk cursusadvies van één van onze docenten Engels.

Taalcursussen

Lees ook: