Geschreven door:Anna Oosterbaan

Datum : 08 april 2020 Categorie : Blog

6 tips om effectief thuis een taal te leren

Naast de lessen van je (online) taalcursus bij Babel, ga je thuis ook aan de slag met zelfstudie. Zo leer je een nieuwe taal nog sneller. Maar hoe behaal je thuis het hoogste leerrendement? Deze 6 tips helpen je om thuis op de meeste effectieve manier een nieuwe taal te leren.

tips thuis taal lerenTip 1: Don’t go mad with how much you learn!

Leer in één sessie niet meer dan 10 woorden, zo blijft het leuk en behapbaar. Focus op woorden die betrekking hebben op hetzelfde onderwerp. Doordat de woorden gerelateerd zijn, onthoud je ze sneller. 

Tip 2: Zoek de betekenis van het woord op

Wanneer je een nieuw woord leert, check dan de betekenis van het woord in een woordenboek. Bekijk ook direct hoe een woord gebruikt wordt. Een goede (gratis) tool hiervoor is Ozdic, een online woordenboek. 

Tip 3: Oefen de woorden in zinnen

Oefen je pas geleerde woorden ook in zinnen. Dit kan op papier, maar je kunt de zinnen ook in je hoofd oefenen. Dit helpt je om de betekenis van de woorden te herinneren, maar ook hoe en wanneer je de woorden gebruikt.

Tip 4: Vergeet de uitspraak niet

Oefen ook met de uitspraak van de woorden. Het is thuis makkelijker om het lezen en het schrijven te oefenen, maar je moet ook de klanken van een woord onthouden. Met veel online woordenboeken kun je naar de uitspraak van een woord luisteren. Luister hiernaar en oefen vervolgens hardop zelf.

tips thuis taal leren

Tip 5: Oefen, oefen oefen!

Oefen, oefen, oefen! Gisteren nieuwe woorden geleerd? Bekijk ze vandaag dan nog een keer. Test jezelf: weet je nog wat alle woorden betekenen? Weet je nog steeds hoe je de woorden gebruikt in een zin? Het kan fijn zijn om gebruik te maken van post-its en flashcards. Plak bijvoorbeeld post-its op je koelkastdeur met de nieuwe woordjes. Elke keer als je iets nodig hebt uit de koelkast, kan je de woorden weer even oefenen. Met flashcards kun je gemakkelijk jezelf testen. Schrijf aan de ene kant het nieuwe woord op en aan de andere kant de betekenis van dat woord. Op internet kun je ook veel online tools vinden waarmee je (digitale) flashcards kan maken.

Tip 6: Vraag om hulp

Samen (iets nieuws) leren is leuk! Vraag daarom of iemand je kan overhoren. Zo heb je een extra stok achter de deur en een extra portie motivatie om met je taalvaardigheden aan de slag te gaan. Dit kan natuurlijk ook digitaal via (video)bellen of Skype.

Nog meer tips om thuis een taal te leren?

Tijdens onze taalcursussen bespreken wij meer effectieve zelfstudie strategieën. Onze taaltrainers delen graag al hun tips & tricks met je. Zo weet je zeker dat je alles uit je taalcursus haalt! Bekijk hier al onze groepscursussen, deze worden ook online gegeven in onze virtual classroom.

 

 

Lees ook: