Datum : 24 oktober 2019 Categorie : Blog, Leren presenteren

3 oefeningen om te leren presenteren

Presenteren kun je leren. Maar hoe zorg je ervoor dat je een natural speaker wordt? Het antwoord: veel oefenen. Je leert het door het te doen. Deze 3 groepsoefeningen kunnen je hierbij helpen.

1. Leren presenteren met een voorwerp

Deze eerste oefening is het leukste om in een groep te doen. Het is een oefening om makkelijker te leren spreken in een groep én te leren improviseren. Je doet deze oefening met een voorwerp. Iedereen van de groep neemt een voorwerp mee; eentje met een mooie herinnering, een voorwerp met een bijzonder verhaal of een willekeurig item.

Vervolgens begint de eerste deelnemer met het vertellen van een verhaal over zijn of haar voorwerp. De rest van de groep houdt de vooraf afgesproken tijd bij en luistert in stilte. Als de tijd om is mogen er vragen gesteld worden (goed voor het oefenen met improviseren).

Heb je geen groep waarin je de oefening kunt doen? Dan kun je natuurlijk ook een verhaal aan jezelf vertellen. Kies regelmatig (bijvoorbeeld elke week) een voorwerp uit, ga voor de spiegel staan en ga 3 tot 5 minuten vertellen over je voorwerp. Misschien wat minder spannend dan in een groep en wat minder effectief, omdat er geen ogen op je gericht zijn en er geen vragen worden gesteld, maar wel handig om je spreekvaardigheid te vergroten.

2. Improviseren met StoryCubes

Als je goed kunt improviseren, zul je zien dat je ook gemakkelijker en zelfverzekerder kunt presenteren. Een leuke manier om dit te oefenen is met behulp van StoryCubes. Dit is een spel dat bestaat uit 9 dobbelstenen met op elke zijde een andere afbeelding. Om de beurt gooien spelers met een dobbelsteen en moeten ze een minuut lang (zonder voorbereiding) een verhaal vertellen aan de hand van het gegooide plaatje.

3. Twee waarheden en een leugen

De derde oefening is er weer een die je in een groep moet uitvoeren. Het is tevens een leuk spel om kennis met elkaar te maken, dus vooral geschikt aan bijvoorbeeld het begin van een cursus. Om de beurt vertellen de groepsleden een verhaal. Degene die aan de beurt is vertelt drie dingen over zichzelf, waarvan eentje een leugen is. De rest van de groep moet raden welke van de drie de leugen is. Dit spel is niet alleen een echte ijsbreker, maar zorgt er ook voor dat je leert  improviseren én overtuigend over te komen.

Wil je beter leren presenteren?

Wil jij overtuigend presenteren in het Engels of professioneel presenteren in het Nederlands? Schrijf je dan direct in! Deze cursussen zijn speciaal voor zakelijke professionals, wetenschappers, docenten die lezingen of presentaties verzorgen voor zowel kleine als grote groepen.

Cursus Presenteren

Lees ook: