Geschreven door:Anna Oosterbaan

Datum : 19 mei 2020 Categorie : Blog

Zo voer je als werkgever een succesvol sollicitatiegesprek in het Engels

Hoe vind je de juiste persoon voor een functie? Tijdens een sollicitatiegesprek! Als je werkt bij een internationale organisatie of je zoekt iemand voor een internationale functie, voer je waarschijnlijk als werkgever het sollicitatiegesprek in het Engels. Zo kun je meteen een goede inschatting maken op welk niveau het Engels is van de sollicitant.

Een sollicitatiegesprek is niet alleen een mogelijkheid voor jou om de sollicitanten te leren kennen, de kandidaten willen tijdens het gesprek ook graag meer over de functie en jouw organisatie leren. Zo kunnen beide partijen een goed beeld vormen en gezamenlijk tot de juiste beslissing komen. In het begin kan een sollicitatiegesprek in het Engels wat lastig zijn, zeker als je niet gewend bent om Engels te spreken. Met onze tips en voorbeeldzinnen bereid jij jezelf goed voor en voer jij als werkgever een succesvol sollicitatiegesprek in het Engels.

Tip 1: Stel kandidaten op hun gemak

Een sollicitatiegesprek is al spannend, maar in het Engels is het nóg wat spannender. Houd hier rekening mee en stel een sollicitant op zijn gemak voordat je de diepte induikt. Beginnen met ‘small talk’ zorgt voor een fijne sfeer en breekt vaak het ijs. Deze zogenoemde ‘conversation starters’ in het Engels zijn zeer geschikt om het gesprek in te leiden en om de sollicitant de kans te geven om op te warmen. Hierbij kun je denken aan:

 • “May I get you something to drink?”
 • “Did you have any trouble finding our office?”

Tijdens ons webinar ‘Business Small Talk’ hebben wij veel tips en tricks gedeeld om jezelf te bekwamen in de kunst van het praten over koetjes en kalfjes. Via deze link kun je ons webinar terugkijken.

Tip 2: Vergeet niet om jezelf voor te stellen

Het is voor een sollicitant fijn als hij of zij weet wie tegenover hem zit. Vergeet daarom niet aan het begin van het gesprek om je voor te stellen. Vertel kort wie je bent en wat je functie is. Dit kan je natuurlijk goed voorbereiden. Hieronder delen we enkele voorbeeldzinnen, maar het is ook handig om te oefenen met de ‘past form’ in het Engels.

 • “I have …years experience of working…”
 • “My responsibilities include…”
 • “My area of expertise is…”

Tip 3: Vertel over de functie, de organisatie en de werksfeer

Een sollicitant wil graag meer leren over de functie, de organisatie en de werksfeer. Geef de sollicitant in het gesprek de ruimte om vragen te stellen over de functie. Hoe zal bijvoorbeeld een ‘normale’ werkdag eruitzien? Met wie ga je samenwerken? Een sollicitant wil waarschijnlijk ook graag weten hoe de werksfeer is. Is deze bijvoorbeeld formeel of informeel? Vertel ook welke normen en/of waarden belangrijk zijn binnen jouw organisatie en hoe hier mee omgegaan wordt.

Hieronder vind je veelgebruikte woorden om de ‘work environment’ te beschrijven:

 • Challenging
 • Friendly
 • Collaborative
 • Flexible
 • Supportive

Tip 4: Bereid je sollicitatievragen voor

Veelgestelde vragen door werkgevers tijdens sollicitatiegesprekken in het Engels zijn:

 • Why should we hire you?
 • What are your strengths and weaknesses?
 • Where would you like to be in your career five years from now?
 • Why are you leaving your present job?
 • What’s your ideal company?

Neem het CV en de motivatiebrief grondig door zodat je gepaste vragen kan stellen. Vergeet niet om goed te luisteren, eventueel door te vragen en aantekeningen te maken. Het is ook heel waardevol om naar gerichte voorbeelden te vragen, zo kun je beter inschatten hoe iemand is. Denk aan de volgende vragen:

 • Give me an example of a time you did something wrong. How did you handle it?
 • Can you describe a time when your work was criticized?
 • Tell me about a time where you had to deal with conflict on the job.

Meer leren?

Volg dan onze cursus Zakelijk Engels voor HR (inclusief e-learning). Deze cursus is speciaal ontworpen om je te ondersteunen in je internationale HR-werkzaamheden en om je Engelse taalvaardigheden in de HR-sector te verbeteren. Na het volgen van deze cursus voer jij vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek als werkgever in het Engels.

Meer informatie

 

 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks leuke taalweetjes ontvangen en handige taaltips? En als eerste op de hoogte zijn van onze gratis evenementen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Babel. Al 25.000 mensen gingen je voor.

Nieuwsbrief