Datum : 22 november 2019 Categorie : Blog, Zakelijk Engels

5 Tips voor je houding tijdens zakelijke gesprekken

Taal reikt verder dan woorden alleen. Ook je lichaamstaal kun je inzetten tijdens een zakelijk gesprek! Wij geven je 5 tips voor je lichaamshouding tijdens een zakelijk gesprek.1. Let op je handdruk

Je kent het wel. Een heel slap handje of een stevige handgreep die je daarna nog even voelt. Een handdruk geeft meteen een beeld van de persoon die je voor je hebt. Het is immers een eerste kennismaking. Probeer daarom bewust te letten op je handdruk als je een zakelijk gesprek in stapt. Niet te slap, maar ook niet te krachtig en dominant.

2. Maak oogcontact

Mensen kunnen het nogal eens lastig vinden om oogcontact te maken. Probeer de persoon waar je een gesprek mee voert voortdurend aan te kijken. Niet starend, maar met een open blik. Dit geeft je gesprekspartner het gevoel dat hij of zij alle aandacht krijgt en je volledig bij het gesprek bent. Dit geeft een vertrouwd en veilig gevoel. En dat is een goede basis voor een zakelijk gesprek!

3. Glimlach

Je wilt tijdens een zakelijke onderhandeling vooral sympathiek en betrouwbaar overkomen. Let dus op je gezicht tijdens het gesprek. Probeer een zo open mogelijke gezichtsuitdrukking te hebben met een glimlach, zeker als je je voorstelt aan het begin. Probeer niet zomaar te gapen of te fronsen, dit kan je gesprekspartner het gevoel geven dat je het niet eens bent met hem of haar of het gesprek niet interessant genoeg vindt. En dat kan zomaar het einde betekenen van een interessante conversatie.

4. Neem een open houding aan

Een open gesprek vraagt om een open houding. Ga dus niet met je armen over elkaar zitten, omdat het dan lijkt alsof je nog niet overtuigd bent van wat je gesprekspartner zegt. Als je daarentegen een klein beetje naar voren leunt, kom je geïnteresseerd en positief over. Wist je dat je daarnaast onbewust de lichaamshouding van je gesprekspartner overneemt? Als je dus zelf een enthousiaste en open houding aanneemt, zal je gesprekspartner dit onbewust spiegelen en ook een ontspannen houding aannemen. En als jij juist de houding van je gesprekspartner spiegelt, zal hij of zij meer overeenstemming ervaart.

5. Let op je handen

Wriemel je aan je oor? Dan lijkt het alsof je genoeg hebt geluisterd en zelf aan het woord wilt. En sla je je armen over elkaar? Dan kun je net zo goed meteen zeggen dat je het niet met je gesprekspartner eens bent. Probeer daarom bewust te letten op je handen tijdens het gesprek. Houd ze op een neutrale positie, zoals gevouwen voor je buik of op tafel. En natuurlijk kun je ze gebruiken om gebaren te maken en je woorden extra kracht bij te zetten. Dit zorgt meteen voor een enthousiaste uitstraling.

Cursussen zakelijk communiceren

Werk je in een internationale omgeving en spreek je daardoor vaak zakelijk Engels op de werkvloer? Maar twijfel je soms over je woordkeuze en je uitspraak? Of wil je overtuigender overkomen tijdens presentaties of pitches in het Engels? En wil je effectiever kunnen onderhandelen in het Engels? Volg dan een cursus Zakelijk Engels bij Babel!

Cursussen zakelijk communiceren

Lees ook: