Geschreven door:Liz

Datum : 16 oktober 2019 Categorie : Blog

6 fascinerende feiten over het Russisch

feitjes russische taal
Het Russisch wordt door zo’n 150 miljoen moedertaalsprekers gesproken. En daar komen elke dag nieuwe tweedetaalleerders bij. Het is een unieke taal die zich op veel vlakken onderscheidt van andere talen. In deze blog zetten we 6 feitjes over de Russische taal op een rij.

1. Populaire taal

Wist je dat het Russisch de 8e meest gesproken taal ter wereld is? Er zijn zo’n 150 miljoen (volgens sommige bronnen zelfs 170 miljoen) moedertaalsprekers van het Russisch. Maar dit betekent niet dat er in Rusland alleen Russisch wordt gesproken. Er worden zo’n 100 (!) kleine talen gesproken naast het Russisch, zoals het Tsjetsjeens en Tartaars. 

2. Een eigen schrift

Het Russisch gebruikt een eigen schrift: het cyrillisch schrift. Dit Russische alfabet bestaat uit 33 letters, 21 medeklinkers, 10 klinkers én 2 extra klinkers. Het is gebaseerd op het Griekse alfabet en niet op het Latijn, zoals de meeste Europese talen. De Russen noemen hun eigen taal Roesskij jezik: ‘de Russische taal’.

Afbeeldingsresultaat voor cyrillische schrift

3. Tweede namen op basis van geslacht

Tweede namen worden in het Nederlands vaak gekozen op basis van familieleden, bijvoorbeeld de naam van een grootouder. Of een willekeurige tweede naam omdat die mooi bij de eerste naam past. In Rusland daarentegen worden de tweede namen gebaseerd op de naam van de vader + een vrouwelijk of mannelijk achtervoegsel. Voor meisjes zijn dat de achtervoegsels ‘ovna’ of ‘evna’ en voor jongens ‘ovich’ of ‘evich. Dit noem je patroniemen: een naam die aangeeft hoe de vader heeft. Heet de vader Vladimir? Dan krijgt een meisje als tweede naam ‘Vladimirovna’ en een jongen ‘Vladimirovich’.

4. Familie van het Nederlands

Wist je dat het Russisch een verre verwant is van het Nederlands? De taal is een Slavische taal en behoort tot de Indo-Europese talen. Hiertoe behoren ook het Nederlands, Engels en Duits. Het Russisch heeft dus ook daadwerkelijk verwantschappen met het Nederlands. In het Nederlands zeg je bijvoorbeeld ‘zoon’, in het Engels ‘son’, in het Duits ‘Sohn’ en in het Russisch ‘syn’. En bijvoorbeeld ‘schipper’ is in het Russisch: ‘шкипер’ (sjkiper).

5. Onderdeel van de VN

Het Russisch is een van de werktalen van de Verenigde Naties. Het is naast het Chinees, Engels, Frans, Spaans en Arabisch een officiële taal binnen de VN. Rusland behoort namelijk tot een van de landen die de VN hebben opgericht. Het Arabisch is daar later bijgevoegd.

6. Meerdere kleuren voor het woord blauw

Wist je dat het Russisch meerdere uitdrukkingen heeft voor blauwtinten, veel meer dan andere talen? Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichte en donkere blauwtinten. En dat is best opmerkelijk, want Russische ogen zijn niet beter in het onderscheiden van blauwtinten dan bijvoorbeeld Nederlandse ogen.

Ben je geïnteresseerd in deze boeiende taal? 

Bekijk al onze cursussen Russisch

Lees ook:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Maandelijks leuke taalweetjes ontvangen en handige taaltips? En als eerste op de hoogte zijn van onze gratis evenementen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Babel. Al 25.000 mensen gingen je voor.

Nieuwsbrief