Datum : 23 september 2021 Categorie : Duits leren, Blog

Duitse uitspraak verbeteren

Vraag je je weleens af hoe je professioneel over kunt komen in het Duits? Denk dan niet alleen aan de grammatica, maar ook aan een goede uitspraak! Het is niet zo dat je geen accent mag hebben, dit kan juist ook charmant zijn. Het gaat hierbij echt om de juiste uitspraak van bepaalde letters. Als je regelmatig letters en/of hele woorden niet goed uitspreekt, kan dit zeer vermoeiend zijn voor jouw Duitstalige gesprekspartner. In deze blog geven wij je 6 tips om je Duitse uitspraak te verbeteren.


Slide 1
Cursus
Duits niveau 1
Slide 1
Cursus
Duits niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

1. Spreek de letter ‘n’ aan het eind van een woord uit

In het Nederlands is het normaal om de letter ‘n’ aan het eind van een woord niet uit te spreken. In het Duits is het belangrijk om dit wel te doen, anders kan een Duitstalig persoon dit als slordig en grammaticaal onjuist ervaren.

2. Spreek de ‘u’ uit als oe

In het Duits wordt de letter ‘u’ uitgesproken als de Nederlandse ‘oe’ (bijvoorbeeld: de bloemen, die Blumen). Dit is in het begin verwarrend, maar als je de moeite doet om deze letter goed uit te spreken, voorkom je misverstanden.

3. Laat het verschil horen tussen a en ä en o en ö

Ook moet je in het Duits het verschil tussen a, ä, o en ö laten horen omdat dit kleine verschil een grote impact kan hebben op de hele betekenis van een zin.

“Ich war gestern im Kino” betekent in het Nederlands “Ik was gisteren in de bioscoop”.
“Ich wäre gestern gerne ins Kino gegangen” betekent in het Nederlands “Ik was gisteren graag naar de bioscoop gegaan maar…”

Deze zinnen betekenen dus echt iets anders.

4. Spreek de ‘z’ uit als ts

Ook de ‘s’ en de ‘z’ blijken voor Nederlanders moeilijke letters. Als je probeert om de ‘z’ als ’ts’ uit te spreken, heb je de juiste uitspraak. Bijvoorbeeld: ‘zwei’ spreek je uit als ’tswai’.

5. Let op de uitspraak van de ‘g’

De ‘g’ in het Duits spreek je aan het begin of het midden van een woord uit als de Engelse letter ‘g’. De ‘g’ in het Engelse woord ‘goal’ klinkt hetzelfde als de ‘g’ in het Duitse woord ‘gerne’ of het woord ‘weggefahren’. De ‘g’ aan het eind van een woord wordt in het Duits uitgesproken als een ‘k’. Het woord ‘Weg’ spreek je dus uit als ‘week’.

6. Let op de uitspraak van de ‘sch’

De uitspraak van ‘sch’ in het Duits verschilt van het Nederlands. ‘Sch’ spreek je in het Duits uit als ‘sj’. Dit komt in het Nederlands niet voor. Het Duitse woord ‘schön’ spreek je uit als ‘sjeun’.

Wil je je Duitse uitspraak verbeteren?

Wil je graag aan je Duitse uitspraak werken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursussen Duits

Lees ook: