Datum : 02 december 2021 Categorie : Blog, Duits leren

Duitse woorden leren

Wil je nieuwe Duitse woorden leren? Er zijn verschillende manieren om dit snel en effectief te doen. Wij geven je negen handige tips om snel je Duitse woordenschat te verbreden.


Slide 1
Cursus
Duits niveau 1
Slide 1
Cursus
Duits niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

1. Plaats het nieuwe woord in een zinsverband

Eén van de manieren om nieuwe Duitse woorden te leren is het nieuwe woord in een zinsverband te plaatsen. Neem bijvoorbeeld het woord “oft”, maak met het woord een zin, bijvoorbeeld: “der Mitarbeiter kommt oft zu spät”.

2. Leer nieuwe woorden rondom een bepaald thema

Je kunt in één keer meerdere woorden leren als je een bepaald thema kiest. Als het thema bijvoorbeeld over het weer gaat, kan je een tabel maken met zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden.

Zelfstandige naamwoordenbeeld Werkwoorden Bijvoeglijke naamwoorden
Der Regen, der Schnee, die Sonne, der Hagel, die Wolke Regnen, schneien, scheinen, hageln, nieseln Regnerisch, schön, schlecht, bewölkt

Daarna kan je zinnen met deze nieuwe woorden maken, b.v . “Heute scheint die Sonne” of “In den Niederlanden ist es oft bewölkt”.

3. Probeer te omschrijven wat je ziet

Neem een schilderij of een foto en beschrijf wat je ziet. Kies bijvoorbeeld een foto van een bepaald landschap of van steden. Als je een woord niet weet, zoek je het op in een (online) woordenboek. Door iets te visualiseren blijft het nieuwe woord beter in je hoofd. Er zijn ook handige beeldwoordenboeken te koop. Bijvoorbeeld: “beeldwoordenboek Nederlands-Duits” van de uitgever van Dale, leuk en handig voor beginners!

4. Leer synoniemen en antoniemen

Voor gevorderden is het handig om direct het synoniem en antoniem van een woord te leren, zo leer je meteen meerdere woorden tegelijk.

Nieuw te leren woord Synoniem
die Wirtschaft (de economie) die Ökonomie
diskutieren (discussiëren) bereden
oft (vaak) häufig
die Firma (het bedrijf) der Betrieb, das Unternehmen
Nieuw te leren woord Antoniem (tegendeel)
alt (oud) neu (nieuw)
groß (groot) klein (klein)
unten (onder) oben (boven)
einsteigen (instappen) aussteigen (uitstappen)
dick (dik) dünn (dun)

5. Maak van werkwoorden zelfstandige naamwoorden (of andersom)

Je kunt je woordenschat uitbreiden door van werkwoorden zelfstandig naamwoorden te maken. Neem bijvoorbeeld het woord “arbeiten”, waarvan het zelfstandige naamwoord “die Arbeit” is. Eigenlijk heb je op die manier al twee woorden geleerd en als je deze twee woorden nog in een context plaatst, kan je deze woorden beter onthouden.

6. Probeer veel te lezen

Wanneer je een boek in een andere taal leest dan kun je soms uit de context halen waar het over gaat. Als je tijdens het lezen een woord tegenkomt waarvan je de betekenis niet weet, zoek het dan in een woordenboek op. Schrijf het woord in een apart boekje op, waarin je alle nieuwe woorden opschrijft met de juiste vertaling. Je zult zien dat je het woord vaak herkent als je het later in het boek weer tegenkomt. Je kunt uiteraard ook (vak)tijdschriften of kranten lezen.

Als je Duitstalige televisie kijkt, hoor je de taal en zie je tegelijkertijd beelden waardoor je onbekende woorden toch vaak kunt begrijpen of het woord met een bepaald beeld associeert. Hoe vaker je dit doet hoe meer je zult begrijpen.

8. Spreek nieuwe Duitse woorden hardop uit

Spreek een nieuw woord hardop uit, je verbetert er niet alleen je Duitse uitspraak mee, maar je zult het woord ook beter onthouden. Soms kun je ook bepaalde woorden door middel van (kinder)rijmpjes of liederen leren, hieronder zie je een voorbeeld:

Ein Huhn, das fraß,
man glaubt es kaum,
die Blätter von ‘nem Gummibaum,
dann ging es in den Hühnerstall
und legte einen Gummiball!

9. Blijf herhalen!

En tot slot: woorden leer je uiteraard door te herhalen. Hier nog een handige en zeer effectieve tip die veel leerlingen gebruiken om hun woordenschat in korte tijd uit te breiden

Maak een doos met kaartjes: op de voorkant schrijf je de Duitse woorden op, op de achterkant de vertaling. Neem elke dag ongeveer 7 kaartjes uit de doos en kijk of je de vertaling van het betreffende woord weet. Mocht je de vertaling niet weten, leg de kaart dan weer terug in de box, mocht je de vertaling wel weten, kan de kaart uit de doos gehaald worden. Op die manier blijven de moeilijk te onthouden woorden in de doos en komen deze een andere keer weer aan de beurt.


Benieuwd naar jouw taalniveau Duits?

Babel biedt een gratis niveautest! Deze toets wordt binnen 5 werkdagen nagekeken door een van onze docenten. Na het maken van de toets geven wij je een indicatie van jouw taalniveau en je persoonlijke verbeterpunten.


Hulp nodig bij het leren van Duitse woorden?

Wil jij een taalcursus Duits volgen, waarbij je snel resultaat ziet? Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht. Jaarlijks helpen wij ruim 6.000 mensen om beter te communiceren!

Cursussen Duits

Lees ook: