Datum : 14 oktober 2021 Categorie : Duits leren, Blog

Der die das: welke gebruik je wanneer

Om de Duitse naamvallen goed te beheersen is het van groot belang om te weten welk geslacht een woord heeft. Zelfstandige naamwoorden in het Duits kunnen mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zijn. Het is voor Nederlanders gelukkig minder ingewikkeld dan het lijkt om te bepalen welk lidwoord er bij een zelfstandig naamwoord hoort. Er zijn namelijk een paar handige regels. In deze blog vertellen wij je deze!


Slide 1
Cursus
Duits niveau 1
Slide 1
Cursus
Duits niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Wanneer gebruik je das (het)

Het lidwoord voor onzijdige zelfstandige naamwoorden is het makkelijkst voor Nederlanders om te leren. Bijna alle zelfstandige naamwoorden die in het Nederlands onzijdig zijn, zijn in het Duits ook onzijdig, bijvoorbeeld het boek – das Buch, het gras – das Gras. Er zijn ook uitzonderingen. Maar het is makkelijker om deze uitzonderingen te leren dan alle regels wanneer een woord in het Duits onzijdig is. Een voorbeeld van een uitzondering is: “het bedrijf” is in het Duits mannelijk “der Betrieb”.

Wanneer gebruik je die (de)

Als een woord op -heit, -keit, -ung, -schaft, -tät eindigt, gaat het altijd om een vrouwelijk zelfstandig naamwoord. Om een aantal voorbeelden te noemen: die Gesellschaft, die Möglichkeit, die Realität. Ook bijna alle woorden die op -e eindigen, zijn vrouwelijk, bijvoorbeeld die Lampe. Ook hier zijn er een aantal uitzonderingen die je het best uit je hoofd kunt leren.

Wanneer gebruik je der (de)

Tot slot de mannelijke zelfstandige naamwoorden. Die zijn het lastigst omdat er heel veel regeltjes voor bestaan. Een van die regels is: nagenoeg alle zelfstandige naamwoorden die op “er” eindigen, zijn mannelijk: der Computer, der Manager, der Drucker. Een uitzondering is “het nummer”, dit is in het Duits vrouwelijk: “die Nummer”.

Het is het makkelijkst om de regels voor de onzijdige en vrouwelijke zelfstandige naamwoorden te onthouden. Als je deze regels niet op een woord kunt toepassen, kan je er in principe van uitgaan dat het woord mannelijk is.

Uitzonderingen van Duitse naamvallen

In de onderstaande tabel volgt een aantal uitzonderingen bij het gebruik van Duitse naamvallen

Nederlands Duits Opmerking
Het nummer die Nummer het woord eindigt op “er” maar is vrouwelijk
De telefoon das Telefon het lidwoord is in het Nederlands “de”
De auto das Auto het lidwoord is in het Nederlands “de”
Het toilet die Toilette het lidwoord is in het Nederlands “het”, maar het Duitse woord eindigt wel op een “e”.
Het bedrijf der Betrieb Het lidwoord in het Nederlands is “het” maar in het Duits mannelijk “der”

Hulp nodig bij het gebruiken van der die en das?

Het scheelt een hoop als je meteen het juiste lidwoord leert te gebruiken door de regels te leren. Zo kun je in het vervolg de Duitse naamvallen goed toepassen. Kan je hulp gebruiken om Duits te leren? Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursussen Duits

Lees ook: