Datum : 20 juli 2017 Categorie : Duits leren, Blog

Duitse grammatica oefenen

Een van de dingen die wij aan het begin van een cursus Duits vaak horen is: “Ik wil wel goed leren spreken maar de Duitse grammatica hoeft voor mij niet, die is veel te ingewikkeld met al die naamvallen!” Veel cursisten, en met name Nederlanders, denken dat zij zonder grammatica goed verstaanbaar zijn in het Duits. Maar als je de Duitse taal echt goed wil beheersen, moet je de grammatica goed onder de knie krijgen. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om de Duitse grammatica makkelijker te leren!


Slide 1
Cursus
Duits niveau 1
Slide 1
Cursus
Duits niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Tip 1: leer de Duitse regeltjes in een beknoptere versie

Juist voor Nederlanders is het bepalen van het geslacht van een Duits woord vrij makkelijk. Neem het woordje ‘het’: 95% van de onzijdige Nederlandse woorden zijn ook in het Duits onzijdig, deze schrijf je dus met ‘das’. Moeilijker wordt het bij de mannelijke en vrouwelijke woorden maar ook daar bestaan regels voor die vrij makkelijk te leren zijn.

Tip 2: leer de ezelsbruggetjes

Ezelsbruggen zijn vaak makkelijker te onthouden dan een opsomming van regels. Neem bijvoorbeeld de derde naamval. Als je het volgende Duitse spreukje leert, weet je meteen na welke voorzetsels de derde naamval volgt:

Aus dem Hause mit dem Tor
tritt der rüstige Greis hervor.
Zu dem Schwimmbad will er fahren
mit dem Fahrrad, wie seit Jahren.
Von dem Schwimmbad zu dem Sohn
der kommt ihm entgegen schon.

Tip 3: probeer de grammatica ècht te begrijpen

Je moet bereid zijn je ertoe te zetten om de grammatica te begrijpen. Daarmee neem je al het eerste obstakel weg voor het leren van de grammatica en ga je vanzelf inzien hoe belangrijk een goede beheersing van de grammatica is en wat het “doet” met de taal. Door de Duitse grammatica correct toe te passen voorkom je misverstanden. En laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt: “Übung macht den Meister” zoals een Duits gezegde zo mooi verwoordt!

Wil je oefenen met de Duitse grammatica?

Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht. Jaarlijks helpen wij ruim 6.000 mensen om beter te communiceren.

Cursussen Duits

Lees ook: