Datum : 25 oktober 2021 Categorie : Blog, Chinees leren

Welke Chinese talen zijn er?

Het leren van Chinees wordt de laatste jaren steeds populairder. Als je Chinees wilt gaan leren of er al mee bezig bent, dan vraag je je misschien af: welke Chinese talen zijn er nou eigenlijk allemaal?


Slide 1
Cursus
Chinees niveau 1
Slide 1
Cursus
Chinees niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

China heeft maar liefst 56 etnische groepen

China is bijna even groot als Europa en het land heeft meer dan 1.4 miljard inwoners. Er zijn maar liefst 56 etnische groepen, waaronder Han-Chinezen, Zhuang-Chinezen, Mongolen, Oeigoeren, Tibetanen en Koreanen. De Han-Chinezen is de grootste groep met 91.5% van de totale bevolking. Daarom worden de andere 55 etnische groepen als minderheden beschouwd.

Het Chinees van de Han-Chinezen (Hànyǔ 汉语) is de enige officiële taal

Hoewel de 56 etnische groepen hun eigen talen hebben, is de enige officiële taal in China de taal die de Han-Chinezen spreken, ook wel “ Hànyǔ 汉语” genoemd. “Hàn汉” betekent Han-Chinezen en “yǔ语” betekent taal.

Maar het Hànyǔ汉语 heeft veel dialecten

Het Hànyǔ 汉语 kent acht hoofddialecten en daaronder zijn er nog talloze subdialecten. In China kan het gebeuren dat de mensen van het ene dorp de mensen uit een ander dorp even verderop niet verstaan, omdat ze de verschillende dialecten spreken.

Waaronder het Mandarijn Chinees

Het Mandarijn Chinees is oorspronkelijk ook een dialect, afkomstig uit Beijing en het noorden van het land. Het is sinds 1956 de standaardtaal geworden. Het ABC (Algemeen Beschaafd Chinees), zeg maar! Chinese kinderen beginnen al op de lagere school met het leren van Mandarijn Chinees. Als Nederlanders zeggen dat ze Chinees gaan leren, hebben ze het waarschijnlijk over Mandarijn. In China wordt Mandarijn Pǔtōnghuà (普通话) genoemd , dit betekent ‘gewone spraak’. In Taiwan zegt men weer: Guóyǔ (国语), ‘nationale taal’.

Wil je de Chinese taal leren?

Mandarijn is de meest gesproken taal ter wereld. Ben je geïnteresseerd om Chinese taallessen te volgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursusoverzicht

Lees ook: