Datum : 03 oktober 2018 Categorie : Blog

Spreek je meerdere talen? Goed voor je brein!

Het spreken van meerdere talen heeft praktische voordelen. Zo kun je je uit de voeten in andere landen dan je thuisland en ben je beter in staat om contacten te leggen met anderstaligen. Maar het is ook goed voor je brein! Spreek je meerdere talen? Grote kans dat je brein zich anders heeft ontwikkeld dan bij eentalige leeftijdsgenoten.

Flexibele hersenen

Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Pennsylvania State University heeft het leren van een nieuwe taal invloed op het hersennetwerk, zowel op structureel als op functioneel gebied. Het hersennetwerk wordt meer aangesloten en beter verbonden, waardoor deze flexibeler is en het leren van een nieuwe taal makkelijker gaat. Het spreken van meerdere talen zorgt er dus voor dat je ook makkelijker andere talen leert!

Fit brein

Zweedse onderzoekers ontdekten dat drie maanden intensieve taaltraining er al voor zorgt dat de hippocampus, een deel in de hersenen dat belangrijk is voor ons geheugen, groeit. Dit is ook het gedeelte dat bij Alzheimerpatiënten wordt aangetast. Het leren van een nieuwe taal houdt de hersenen dus fit!

Beter geheugen

Het brein kun je zien als één grote spier. Hoe meer je traint, hoe sterker deze wordt en hoe beter deze zal functioneren. Voor het leren van een taal moet je veel onthouden: lange woordenlijsten, spellingregels, werkwoordstijden… Hierdoor worden de hersenen getraind en het geheugen verbetert. Mensen die meerdere talen spreken, zijn volgens onderzoek beter in het onthouden van rijtjes en lijstjes.

Beter multitasken

Het spreken van meerdere talen is goed voor je multitask-skills. Dit geldt vooral voor kinderen die tweetalig opgevoed zijn, maar ook volwassenen die meerdere talen spreken ervaren hier voordelen mee. Voor het beheersen van meerdere talen moet je continu kunnen schakelen tussen verschillende systemen op het gebied van spraak, lezen en schrijven. Dit heeft ook invloed op het kunnen wisselen tussen andere taken in het dagelijks leven.

Volg een taalcursus bij Babel

Wil je graag je taalvaardigheid verbeteren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursusoverzicht

Lees ook: