Datum : 05 december 2018 Categorie : Blog

Hoe leer je het snelst een taal?

Gabriel Wyner, auteur van Fluent Forever, is een operazanger en heeft voor zijn werk vloeiend Italiaans, Duits, Frans én Russisch moeten leren. Hij ontwikkelde een methode waarmee hij deze talen ook daadwerkelijk heeft geleerd en waarmee ook jij elke taal vloeiend kunt leren!

Begin bij de klanken

Volgens Wyner is het belangrijk om een taal van achter naar voren te leren. Leer de klanken van een taal daarom niet pas aan het einde, maar begin hier juist mee, samen met de basiswoordenschat en basisgrammatica. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker we klanken kunnen onderscheiden. Zo is het voor een volwassene in China moeilijk om de ‘r’ van de ‘l’ te onderscheiden. Daarom is het belangrijk om ons gehoor te trainen en heel bewust minimale paren te oefenen: ‘think – sink’, ‘sea – she’, ‘page – pays’.

Maak verbindingen in je brein

Heb jij vroeger ook ellenlange rijtjes Duitse, Franse of Engelse woordjes moeten leren? De kans is groot dat je deze nu al lang en breed vergeten bent. Woordjes simpelweg in je hoofd stampen is niet de beste manier om ze ook na lange tijd nog te onthouden. Volgens Wyner is het belangrijk dat we meerdere verbindingen in ons hoofd leggen als we een woord leren. Leer daarom niet alleen het woord, maar zoek ook de uitspraak op (via Google translate bijvoorbeeld), zoek een plaatje bij het woord en schrijf het op. Zo blijft het woord ook daadwerkelijk beter hangen.

Leer een taal in het land zelf

Engels leer je het beste in Engeland en Frans krijg je goed onder de knie als je daadwerkelijk in Frankrijk bent. Wyner heeft zelf in korte tijd Duits geleerd tijdens een taalcursus in Duitsland waar hij absoluut geen Amerikaans (zijn moedertaal) mocht praten. Als je alleen nog maar in de taal mag spreken die je aan het leren bent, ook als je nog maar een paar woorden of zinnen kent, boek je snel vooruitgang!

Maak het persoonlijk

Een los woordje onthoud je niet zo snel. Maar is zo’n woordje gekoppeld aan een persoonlijke herinnering? Dan heb je er direct een beeld bij en zal je het woord ook beter onthouden. Herinneringen vergeten we namelijk niet zo snel! Als je nieuwe woordjes leert, probeer ze dan direct te koppelen aan een herinnering die je hebt. Denk bij het woord ‘huis’ bijvoorbeeld aan je eigen huis en bij ‘vakantie’ aan je afgelopen zomervakantie. Heb je geen herinnering bij een woord? Zoek er dan een passend plaatje bij en bestudeer die goed.

Snel een taal leren?

Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht. Jaarlijks helpen wij ruim 6.000 mensen om beter te communiceren.

Cursusoverzicht

Lees ook: