Geschreven door:Liz

Datum : 22 augustus 2019 Categorie : Blog

6 weetjes over gebarentaal

gebarentaal

Onlangs hebben we een heel bijzondere taal aan ons cursusaanbod mogen toevoegen: Nederlandse Gebarentaal. In deze blog geven we je 6 interessante weetjes over gebarentaal!

 

 

1. Er zijn meerdere soorten gebarentaal

Ik geef het eerlijk toe, zelf dacht ik aanvankelijk ook dat er maar één soort gebarentaal is. Maar niets is minder waar. Er bestaat geen universele gebarentaal, maar wereldwijd worden er meer dan 100 verschillende gebarentalen gebruikt. Het is dan ook geen systeem dat is bedacht en nu wordt geleerd; net als gesproken talen ontstaan gebarentalen op natuurlijke wijze.

2. Niet alle dove mensen gebruiken gebarentaal

Het is niet per definitie waar dat alle doven gebarentaal gebruiken. Gemiddeld gebruikt zo’n 10 procent van alle doven gebarentaal. De overige 90 procent bestaat bijvoorbeeld uit mensen die op latere leeftijd doof worden en hierdoor gebarentaal niet beheersen; uit doven die de voorkeur geven aan liplezen of uit doofgeborenen die nooit gebarentaal hebben geleerd.

3. Gebarentaal is een echte taal met een eigen grammatica

Gebarentalen zijn door niemand verzonnen maar op natuurlijke wijze ontstaan. Dit verklaart waarom er in de wereld verschillende soorten gebarentalen worden gebruikt. Elke gebarentaal heeft dus een eigen grammatica, structuur en geschiedenis. Gebarentalen hebben zelfs verschillende dialecten, precies zoals gesproken talen dat ook hebben!

4. Gebarentalen hebben dezelfde functies als gesproken talen

Gebarentalen zijn echte talen, dus ze hebben ook dezelfde functies als gesproken talen. Je kunt met gebarentaal schelden, dichten, gebaren verzinnen, grappen maken en zelfs fluisteren!

5. De meeste dove kinderen hebben horende ouders

Zo’n 92% van de doof geboren kinderen heeft horende ouders. Deze ouders moeten dus gebarentaal leren om met hun kind te kunnen communiceren. En dat gaat gesproken taal niet in de weg zitten. Gebarentaal en gesproken taal kunnen prima naast elkaar geleerd worden. Veel doven kennen zelfs meerdere talen; gebarentalen en gesproken talen.

6. Dove kinderen verwerven taal hetzelfde als horende kinderen  

Horende baby’s beginnen eerst met brabbelen, korte woordjes, lange woordjes en uiteindelijk zinnen, grammatica en vervoegingen. Ook dove kinderen leren gebarentaal op deze manier. Ze brabbelen alleen niet met hun mond maar met hun handen. Uiteindelijk gebruiken ze steeds moeilijkere gebaren en voegen ze deze aan elkaar om zinnen te maken.

Ben je geïnteresseerd in gebarentaal? Onze cursus Gebarentaal is geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn naar een heel andere manier van communiceren!

Lees ook: