Cursus Nederlandse Gebarentaal niveau 1

Niveau: Beginner (0/A2)

Wil je een heel nieuwe taal leren, die ook in Nederland wordt gebruikt om te communiceren? Dan is de NGT een hele goede keus! Deze cursus Gebarentaal is geschikt voor mensen die nieuwsgierig zijn naar een heel andere manier van communiceren, namelijk op een visuele en expressieve manier.

Start zorgeloos je taalcursus in november door de coronamaatregelen die wij getroffen hebben op onze leslocatie en met onze verplaatsgarantie. Tot 10 dagen voor de start van je taalcursus kun jij je cursus kosteloos annuleren of verplaatsen.

€ 225,00

Inschrijven

Start vanaf 11 februari 2021

Over de cursus Nederlandse Gebarentaal niveau 1

Gebarentaal

In deze cursus maak je kennis met Nederlandse Gebarentaal (NGT). Deze cursus is ideaal als je graag met doven en slechthorende mensen in contact wil komen, voor persoonlijke of professionele doeleinden. Er zijn ook veel horende mensen die de Nederlandse Gebarentaal beheersen, denk maar aan ouders van dove kinderen, familieleden van doven, tolken NGT en andere professionals die samenwerken met doven en slechthorenden. Als je voor het eerst kennismaakt met een gebarentaal, leer je taal op een heel nieuwe manier kennen. Jouw visuele inzicht zal aanzienlijk worden verbeterd!

Je leert in deze cursus:

 • Jezelf voorstellen
 • Begroeten en afscheid nemen
 • Aandacht vragen van de gesprekspartner
 • De juiste luisterhouding aan te nemen voor het voeren van een gesprek
 • Basisgrammatica aspecten van losse gebaren
 • Het verschil tussen vragende, ontkennende en bevestigende zinnen
 • Een afspraak maken
 • Het belang van mimiek

De voertaal van de cursus is de Nederlandse Gebarentaal. Met veel herhaling, visuele ondersteuning van afbeeldingen en door de iconiciteit van veel gebaren leg je een basis voor het begrijpen van de NGT.

Inschrijven

Leerdoelen

In de cursus Nederlandse Gebarentaal 1 werk je toe naar een beginnersniveau. De cursus is geschikt als je nog geen of weinig voorkennis hebt van de NGT.

Na het afronden van de cursus Nederlandse Gebarentaal 1 kun je:

 • Jezelf voorstellen
 • De juiste luisterhouding aannemen bij het voeren van een gesprek
 • Korte vragen stellen over alledaagse onderwerpen als het weer of iemands familie
 • Aangeven hoe je je voelt
 • Een afspraak maken met iemand

Inschrijven

Methode

Het materiaal dat in de lessen wordt gebruikt komt voornamelijk van het Nederlandse Gebarencentrum van de cursus NGT- AB1. Deze methode heeft ook een digitale leeromgeving, waarin je bijvoorbeeld de huiswerkfilmpjes kan bekijken en gebarenwoordenschat kan leren. De docent voegt ook eigen oefeningen en opdrachten toe aan de lessen. Hiervoor hoef je geen materiaal aan te schaffen, dit wordt je tijdens de desbetreffende les overhandigd.

De lessen zullen visueel ondersteund worden door middel van afbeeldingen en videomateriaal.

Inschrijven

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten van 1,5 uur bij Babel in Utrecht.

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk leert van de bijeenkomsten, verwachten we van jou dat je ongeveer 3 tot 4 uur per week aan zelfstudie besteedt. Natuurlijk ontvang je hier lesmateriaal en opdrachten voor, die tijdens de bijeenkomsten zullen worden besproken.

Inschrijven

Praktisch

 • De voertaal tijdens de bijeenkomsten is Nederlandse Gebarentaal. In de eerste les mogen er nog vragen gesteld worden in het gesproken Nederlands. De daarop volgende lessen wordt alles in de Nederlandse gebarentaal gecommuniceerd, maar uitbeelden is ook toegestaan als je de gebaren niet weet. Dit gebeurt om zo min mogelijk de visuele communicatie te doorbreken. Mochten er momenten zijn waarin het niet anders kan, is tekenen of het geschreven Nederlands ook een mogelijkheid om iets te vragen of duidelijk te maken.
 • Het lesmateriaal is van het Nederlandse Gebarencentrum en inbegrepen bij deze cursus. Het lesmateriaal zal de eerste bijeenkomst uitgedeeld worden.
 • Er is geen eindtoets: je ontvangt een certificaat van deelname als je aan 8 van de 9 bijeenkomsten hebt deelgenomen.
 • Werk je bij de Universiteit Utrecht of sta je bij deze universiteit ingeschreven als (exchange) student? Dan krijg je 15% korting op deze cursus! Schrijf je in met je UU e-mailadres, dan wordt de korting automatisch verwerkt.

Inschrijven

Rooster

 • Startdatum: 11 februari 2021
  DagDatumAanvangEinde
  donderdag11 februari 202120:4522:15
  donderdag18 februari 202120:4522:15
  donderdag25 februari 202120:4522:15
  donderdag4 maart 202120:4522:15
  donderdag11 maart 202120:4522:15
  donderdag18 maart 202120:4522:15
  donderdag25 maart 202120:4522:15
  donderdag1 april 202120:4522:15
  donderdag8 april 202120:4522:15

  Inschrijven