Datum : 26 maart 2022 Categorie : Blog, Nederlands leren

Wanneer gebruik je dan of als?

Weet je nog zeker wanneer je dan of als gebruikt? Dit blijft lastig. Zeg je: hij spreekt meer talen dan ik? Of is het: hij spreekt meer talen als ik? In deze blog vertellen wij je wanneer je dan of als gebruikt.


Slide 1
Cursus
Nederlands niveau 1
Slide 1
Cursus
Nederlands niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Wanneer gebruik je dan?

Als je twee dingen wil vergelijken met elkaar gebruik je vaak de vergrotende trap om het verschil te beschrijven. In dit geval gebruik je ‘dan’ na de vergrotende trap. Voorbeeldzinnen:

  • Hij is langer dan zijn broertje.
  • Mijn vriendin kan beter dansen dan ik.
  • Nederland is kleiner dan Frankrijk.

Wanneer gebruik je als?

Het woord ‘als’ gebruik je als je een vergelijking wil maken tussen twee zaken die een overeenkomst hebben. Meestal gebruik je in dit soort zinnen de woorden ‘even’, ‘zo’ of ‘hetzelfde/dezelfde’.

  • We eten vandaag hetzelfde als gisteren.
  • Ze is even oud als mijn zoontje.
  • Morgen is het even warm als vandaag.

Volg een taalcursus Nederlands bij Babel

Ben je op zoek naar een cursus Nederlands? Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursussen Nederlands

Lees ook: