Datum : 18 maart 2022 Categorie : Blog, Nederlands leren

Modale partikels toepassen in het Nederlands

Weet jij waarom we de modale partikels ‘even’, ‘maar’ en ‘misschien’ gebruiken in het Nederlands? Deze woorden kunnen een grote impact hebben op hoe je overkomt bij anderen tijdens gesprekken. Wij vertellen er meer over in deze blog.


Slide 1
Cursus
Nederlands niveau 1
Slide 1
Cursus
Nederlands niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Wat zijn modale partikels?

Nederlandse modale partikels worden vaak gebruikt in de Nederlandse spreektaal. Je kunt met dit soort woorden emoties beter uitdrukken of je boodschap nuanceren. De meeste Nederlandse modale partikels kun je niet vertalen naar andere talen. Hierdoor zijn deze woorden lastiger te begrijpen.

Het is belangrijk om veel te oefenen met dit soort woordjes. Op een gegeven moment zal je zonder moeite de woorden goed toepassen.

Versterkende modale partikels

Er zijn verschillende soorten modale partikels. Je hebt bijvoorbeeld versterkende modale partikels, zoals: dan, nou, eens, ook en toch.

  • Hou je mond dicht!
  • Hou eens je mond dicht!
  • Hou toch eens je mond dicht!

“Eens” en “toch” worden in deze zinnen gebruikt om boosheid of irritatie uit te drukken.

Verzwakkende modale partikels

En je hebt ook verzwakkende modale partikels, zoals: maar, soms, misschien en even. Lees hieronder een aantal voorbeelden van Nederlandse modale partikels.

  • Ga naar huis.
  • Ga maar naar huis.

Door ‘maar’ in deze zin toe te voegen, verander je niet de betekenis van de zin, maar je verzacht de toon. Hierdoor komt je uiting vriendelijker over.

  • Kan je de muziek zachter zetten?
  • Kan je de muziek misschien zachter zetten?

Door ‘misschien’ toe te voegen aan deze zin, komt de vraag beleefder en vriendelijker over bij anderen.

Volg een cursus Nederlands bij Babel

Wil je meer weten over de Nederlandse taal en ben je op zoek naar een taalcursus? Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursussen Nederlands

Lees ook: