Geschreven door:Liz

Datum : 29 maart 2018 Categorie : Blog

Brits-Engels en Amerikaans-Engels: wat zijn de verschillen?


Het Engels wordt door zo’n 374 miljoen mensen als moedertaal gesproken en staat daarmee op de derde plek van meest gesproken moedertalen ter wereld. Engels is gewoon Engels, zou je zeggen. Toch zit er behoorlijk wat verschil tussen de varianten van het Engels.

Brits en Amerikaans

Brits-Engels en Amerikaans-Engels zijn de varianten die het meest gesproken worden. Hoewel het Amerikaans-Engels enkel in Amerika en Canada gesproken wordt en het Brits-Engels in het Verenigd Koninkrijk én in de andere Engelstalige landen, is geen van de varianten ‘de juiste’.

Je zult er waarschijnlijk weleens tegenaan gelopen zijn: de verschillen tussen Brits en Amerikaans. Misschien heb je op vakantie in Engeland wel getwijfeld of je voor een lekker frietje French fries of chips moest bestellen. Of zat je bij het schrijven van je out of office mail in dubio over de woorden holiday en vacation? Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen het Engels en Amerikaans!

Woordenschat

Hoewel het Brits-Engels en Amerikaans-Engels op meerdere domeinen verschillen, zit het grootste verschil voornamelijk in de woordenschat. Voor deze verschillen bestaan echter geen regels, dus je moet ze je echt eigen maken. Zo bestel je in Engeland voorafgaand aan het hoofdmenu een starter, maar moet je in Amerika om een appetizer vragen. En je geeft iemand in Londen een compliment over zijn trousers, terwijl je dit in New York over zijn pants doet.

Zo bevatten het Brits en Amerikaans verschillende woorden met dezelfde betekenis:

Brits-EngelsAmerikaans-EngelsNederlands
holidayvacationvakantie
aubergineeggplantaubergine
trouserspantsbroek
starterappetizervoorgerecht

Maar zijn er ook overeenkomstige woorden met juist een andere betekenis:

EngelsBrits-Engelse betekenisAmerikaans-Engelse betekenis
rubbergumcondoom
targetrichtendoelwit

Uitspraak

Ook de uitspraak van Engelse woorden is anders bij Brits-Engels en Amerikaans-Engels. Deze verschillen zijn te horen bij het uitspreken van klinkers en medeklinkers, maar ook bij het leggen van intonatie en klemtoon. Zo ligt de klemtoon bij het woord ‘advertisement’ in het Amerikaans-Engels op het begin: advertisement, maar in het Brits-Engels op de tweede lettergreep: advertisement. Hetzelfde geldt voor adult (Brits-Engels) en adult (Amerikaans-Engels).

Bovenstaand filmpje geeft meer voorbeelden van uitspraakverschillen tussen Brits-Engels en Amerikaans-Engels

Spelling

Ook wat spelling betreft zijn er verschillen tussen deze twee varianten van het Engels. Zo laat het Amerikaans-Engels woorden eindigen op ‘er’, terwijl het Brits-Engels hier ‘re’ van maakt. Ditzelfde geldt voor ‘or’ (Amerikaans-Engels) vs. ‘our’ (Brits-Engels) en ‘ze’ (Amerikaans-Engels) vs. ‘se’ (Brits-Engels).

Een verschil tussen ‘our’ en ‘or’:

Brits-EngelsAmerikaans-EngelsNederlands
colourcolorkleur
honourhonoreer
flavourflavorsmaak
endeavourendeavorstreven

Een verschil tussen ‘re’ en ‘er’:

Brits-EngelsAmerikaans-EngelsNederlands
centrecentermidden
theatretheatertheater
metremetermeter
litreliterliter

Een verschil tussen ‘ze’ en ‘se’:

Brits-EngelsAmerikaans-EngelsNederlands
globaliseglobalizeglobaliseren
neutraliseneutralizeneutraliseren
minimiseminimizeminimaliseren
recogniserecognizeherkennen

Gebruik de juiste variant

Een Engelsman en Amerikaan kunnen elkaar goed verstaan. Daarom kom je in Amerika prima uit de voeten met Brits-Engels en kun je je in Engeland met Amerikaans-Engels verstaanbaar maken. Toch is het verstandig om één variant aan te houden. Probeer dus zoveel mogelijk te kiezen voor Brits-Engels of Amerikaans-Engels en de varianten zo min mogelijk door elkaar te gebruiken. Pas de variant daarnaast zoveel mogelijk aan je gesprekspartner aan.

Wil jij nog meer leren over de woordenschat, spelling en uitspraak van het Engels? We hebben verschillende cursussen waarmee je via internet je Engels kunt verbeteren. In de cursussen Brush Up Your English kun je op elk tijdstip oefenen en op je eigen tempo online Engels leren. Bekijk ons cursusoverzicht!

Lees ook:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere maand taalweetjes en interessante aanbiedingen in je mailbox. Al 25.000 mensen gingen je voor.

Nieuwsbrief