Datum : 29 maart 2018 Categorie : Blog, Engels leren

Brits-Engels en Amerikaans-Engels: wat zijn de verschillen?

Het Engels wordt door zo’n 374 miljoen mensen als moedertaal gesproken en staat daarmee op de derde plek van meest gesproken moedertalen ter wereld. Engels is gewoon Engels, zou je zeggen. Toch zit er behoorlijk wat verschillen tussen het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels.


Slide 1
Cursus
Basiscursus Engels (A2)
Slide 1
Cursus
Halfgevorderden Engels (B1)
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Brits-Engels en Amerikaans-Engels

Brits-Engels en Amerikaans-Engels zijn de varianten die het meest gesproken worden. Hoewel het Amerikaans-Engels enkel in Amerika en Canada gesproken wordt en het Brits-Engels in het Verenigd Koninkrijk én in de andere Engelstalige landen, is er niet een ‘ juiste’ variant.

Verschil in woordenschat

Misschien heb je op vakantie in Engeland wel getwijfeld of je voor een lekker frietje French fries of chips moest bestellen. Of zat je bij het schrijven van je out of office mail in dubio over de woorden holiday en vacation? Hoewel het Brits-Engels en Amerikaans-Engels op meerdere domeinen verschillen, zit het grootste verschil voornamelijk in de woordenschat. Voor deze verschillen bestaan echter geen regels, dus je moet ze je echt eigen maken. Zo bestel je in Engeland voorafgaand aan het hoofdmenu een starter, maar moet je in Amerika om een appetizer vragen. En je geeft iemand in Londen een compliment over zijn trousers, terwijl je dit in New York over zijn pants doet.

Zo bevatten het Brits en Amerikaans verschillende woorden met dezelfde betekenis:

Brits-Engels Amerikaans-Engels Nederlands
holiday vacation vakantie
aubergine eggplant aubergine
trousers pants broek
starter appetizer voorgerecht

Maar zijn er ook overeenkomstige woorden met juist een andere betekenis:

Engels Brits-Engelse betekenis Amerikaans-Engelse betekenis
rubber gum condoom
target richten doelwit

Verschil in uitspraak

Ook de uitspraak van Engelse woorden is anders bij Brits-Engels en Amerikaans-Engels. Deze verschillen zijn te horen bij het uitspreken van klinkers en medeklinkers, maar ook bij het leggen van intonatie en klemtoon. Zo ligt de klemtoon bij het woord ‘advertisement’ in het Amerikaans-Engels op het begin: advertisement, maar in het Brits-Engels op de tweede lettergreep: advertisement. Hetzelfde geldt voor adult (Brits-Engels) en adult (Amerikaans-Engels).

Verschil in spelling

Ook wat spelling betreft zijn er verschillen tussen deze twee varianten van het Engels. Zo laat het Amerikaans-Engels woorden eindigen op ‘er’, terwijl het Brits-Engels hier ‘re’ van maakt. Ditzelfde geldt voor ‘or’ (Amerikaans-Engels) vs. ‘our’ (Brits-Engels) en ‘ze’ (Amerikaans-Engels) vs. ‘se’ (Brits-Engels).

Een verschil tussen ‘our’ en ‘or’:

Brits-Engels Amerikaans-Engels Nederlands
colour color kleur
honour honor eer
flavour flavor smaak
endeavour endeavor streven

Een verschil tussen ‘re’ en ‘er’:

Brits-Engels Amerikaans-Engels Nederlands
centre center midden
theatre theater theater
metre meter meter
litre liter liter

Een verschil tussen ‘ze’ en ‘se’:

Brits-Engels Amerikaans-Engels Nederlands
globalise globalize globaliseren
neutralise neutralize neutraliseren
minimise minimize minimaliseren
recognise recognize herkennen

Probeer consistent te zijn

Een Engelsman en Amerikaan kunnen elkaar goed verstaan. Daarom kom je in Amerika prima uit de voeten met Brits-Engels en kun je je in Engeland met Amerikaans-Engels verstaanbaar maken. Toch is het verstandig om één variant aan te houden. Probeer dus zoveel mogelijk te kiezen voor Brits-Engels of Amerikaans-Engels en de varianten zo min mogelijk door elkaar te gebruiken. Pas de variant daarnaast zoveel mogelijk aan je gesprekspartner aan.

Benieuwd naar jouw taalniveau?

Babel biedt je hiervoor een gratis niveautest. Deze toets wordt binnen 5 werkdagen nagekeken door een van onze docenten. Na het maken van de toets geven wij je een indicatie van jouw taalniveau en je persoonlijke verbeterpunten.

Wil je je Engels verbeteren?

Wil jij nog meer leren over de woordenschat, spelling en uitspraak van het Engels? We hebben verschillende cursussen waarmee je via internet je Engels kunt verbeteren. In de cursussen Brush Up Your English kun je op elk tijdstip oefenen en op je eigen tempo online Engels leren.

Cursusoverzicht

Lees ook: