Datum : 23 februari 2021 Categorie : Blog, Arabisch leren

Arabisch alfabet leren

Het Arabisch alfabet is het op één na meest gebruikte alfabetische schrijfsysteem ter wereld. Het is een schrift dat wordt gebruikt voor het schrijven van Arabisch en diverse andere talen in Azië en Afrika. Het is een bijzonder schrift met een rijke geschiedenis. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis van het Arabisch alfabet en helpen we je op weg met de uitspraak.


Slide 1
Cursus
Arabisch niveau 1
Slide 1
Cursus
Arabisch niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Korte geschiedenis van het Arabisch alfabet

Het Arabische schrift is voortgekomen uit het Nabateese Aramese schrift. Het wordt al sinds de 4e eeuw na Christus toegepast. De taal verspreidde zich vanaf de 7e eeuw snel over het Midden-Oosten. De Nabateese Aramese taal heeft minder medeklinkers dan het Arabisch van tegenwoordig, dus tijdens de 7e eeuw werden nieuwe Arabische letters gecreëerd door punten aan bestaande letters toe te voegen om onduidelijkheden te voorkomen. Diakritische tekens, die gebruikt worden om korte klinkers aan te geven, bestonden in het verleden ook niet.

Het alfabet bestond eerst uit 17 tekens. Dit is in de loop van de tijd aangevuld tot 28 tekens, omdat teksten moeilijk leesbaar waren. Hierdoor hadden teksten verschillende interpretaties. Leestekens werden pas in de twintigste eeuw toegevoegd.

Islam en het schrift

Het Arabisch alfabet is oorspronkelijk ontwikkeld voor het opschrijven van de Arabische taal en om de Islam te verspreiden. Het Arabisch is de voertaal van de Koran, het heilige boek van de Islam.

Abjad & Hija

Er zijn twee belangrijke vormen van het Arabisch alfabet: Abjad en Hija. Een abjad is een schrift waarin elke letter voor een medeklinker staat. De lezer moet zelf bepalen wanneer er een klinker gelezen moet worden. De zogenoemde onzuivere Abjads drukken klinkers uit door middel van diakritische tekens.

Moderne woordenboeken en andere schrijfwerken zijn op basis van Hija geschreven. De volgorde van Hija groepeert letters gedeeltelijk op basis van de gelijkenis van vorm.

Kenmerken van het Arabisch alfabet

Arabisch wordt van rechts naar links geschreven en gelezen. Cijfers worden wel van links naar rechts geschreven. Er is geen onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. De vormen van letters variëren meestal. Dit is afhankelijk van of ze zich in een begin-, midden- of eindpositie van een woord bevinden. Daarnaast worden de letters in het schrift in één stuk aan elkaar geschreven. De letters worden cursief geschreven.

Het Arabisch alfabet bestaat in totaal uit 28 letters. Deze 28 letters zijn allemaal medeklinkers. Veel letters lijken op elkaar, maar worden van elkaar onderscheiden door middel van punten boven of onder hun centrale deel. De punten zorgen voor onderscheid van de letters. Deze punten maken onderdeel uit van een letter, omdat ze onderscheid maken tussen de klanken van letters. Leestekens werden pas in de twintigste eeuw toegepast.

Arabisch alfabet

Uitspraak is belangrijk

De uitspraak van een woord is erg belangrijk in het Arabisch. Als je een woord verkeerd uitspreekt, kan het een andere betekenis hebben. Door vanaf het begin aan je Arabische uitspraak te werken, leer je moedertaalsprekers beter te begrijpen. Hieronder lees je een aantal tips om je uitspraak te oefenen en te verbeten.

  1. Leer het alfabet: De eerste stap om Arabisch te spreken, is om het ook te kunnen lezen!
  2. Luister naar Arabisch: Een van de belangrijkste stappen tijdens het leren van een taal is luisteren. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor: luister naar een podcast of kijk naar Arabische tv-programma’s. Zo leer je hoe het ritme en klank van de taal in elkaar zitten.
  3. Neem jezelf op: Een simpele truc waarmee je je Arabische uitspraak kan perfectioneren, is om jezelf op te nemen. Je kunt zo jezelf vergelijken met de correcte uitspraak.
  4. Stel het leren niet uit: Hoe eerder je begint met spreken, hoe beter je uitspraak wordt. Probeer niet uit angst je leerproces uit te stellen, want oefenen met spreken is bij het leren van een taal belangrijk.

Het Arabisch alfabet leren bij Babel

Wil je Arabisch leren spreken en schrijven en zoek je een cursus? We bieden verschillende (beginners)cursussen aan, zowel op locatie als online!

Cursussen Arabisch

Lees ook: