Datum : 19 november 2020 Categorie : Blog, Zakelijk Engels

Onderhandelen in het Engels

Moet je weleens onderhandelen in het Engels? Engels vormt bij veel onderhandelingen de voertaal. Wil je sterk in je schoenen staan en een goede deal kunnen sluiten? Zorg dan dat je weet hoe je krachtig en overtuigend kunt onderhandelen in het Engels. Er zijn enkele ‘gedragsregels’ die je in acht kunt nemen om de onderhandeling soepel te laten verlopen.



1. Blijf formeel en beleefd

Je netjes kleden, verzoeken met keurige ‘please’ en de hiërarchie in acht nemen: andere culturen hechten veel waarde aan formaliteiten en beleefdheidsvormen. Doe je bijvoorbeeld zaken met Britten, houd hier dan zeker rekening mee als je het tot een geslaagde deal wil laten komen. Een van de beleefdheidsvormen is beginnen met small talk om het ‘ijs te breken’. Begin dus niet direct met onderhandelen maar klets eerst over het weer (of de koetjes en kalfjes). Leid daarna voorzichtig de onderhandeling in. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de procedure door te bespreken: “What do you think about the following agenda for our meeting?”

2. Wees niet te direct

Wij Nederlanders kunnen soms behoorlijk direct zijn en zeggen waar het op staat. Dit zullen Britten minder snel doen. Wees netjes in je verzoeken en heb geduld tijdens het onderhandelen. Formuleer het bijvoorbeeld zo: “Sorry but we cannot agree with you on that point. We’d like to suggest that.. “. Een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ laat soms even op zich wachten, omdat Britten niet altijd direct zeggen wat ze vinden. Geef dus niet te snel op.

3. Bouw een relatie op

Het is slim om te investeren in een goede werkrelatie. Dit zorgt voor een (wederzijdse) gunfactor. De beste deal is natuurlijk een deal waarbij beide partijen aan de tafel baat bij hebben. Dan kun je de onderhandeling goed afsluiten met een: “We can shake hands on this“.

4. Bereid je goed voor

Bedenk van tevoren wat je precies binnen wilt halen en hoever je bijvoorbeeld met de prijs wilt zakken. Doordat je dit goed in je hoofd hebt, sta jij sterker in de onderhandeling. Vergeet ook niet je sales pitch te oefenen waarin jij je voorstel uitlegt. Wat soms helpt, is als je jezelf filmt. Zo kun je makkelijker zien waar je verbeterpunten liggen.

5. Stel vragen

Inventariseer tijdens het gesprek de doelstellingen, standpunten en behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “What are your thoughts on this issue..?” of bijvoorbeeld: “Did you have a time line in mind?”.

6. Biedt een alternatief

Is iemand het niet helemaal eens met jouw voorstel? Zorg dat je altijd een alternatief in je achterhoofd hebt: “May I propose another way of moving forward?” of “In return, would you agree to..?”.

7. Gebruik standaardzinnen tijdens de onderhandeling

Om je zakelijke onderhandeling in het Engels vorm te geven kun je w

  • “I’d like to present our proposal to you.” Een onderhandeling is geen onderhandeling zonder aanbod en tegenbod, in de vorm van geld of middelen.
  • “Reach our break-even point.” Als iemand vraagt wat je break even point is wordt daarmee gedoeld op de allerlaagste prijs die mogelijk is, zodat je ‘break even’ draait.
  • “I appreciate your proposal, but it is not my target deal.” Tijdens het onderhandelen heb je altijd een target deal in gedachten: de deal waar je graag naartoe werkt.
  • “Let me sweeten the deal by…”. Geef je een extraatje om de deal aantrekkelijker te maken? Dan noem je dat ‘to sweeten the deal’.

Hulp nodig bij het onderhandelen in het Engels?

Werk je in een internationale omgeving en spreek je daardoor vaak zakelijk Engels op de werkvloer? En wil je effectiever kunnen onderhandelen in het Engels? Volg dan een cursus Zakelijk Engels bij Babel! Tijdens onze cursus Zakelijk Engels werk jij aan je vocabulaire en uitspraak om overtuigend over te komen in het Engels. Onze ervaren taaltrainers oefenen met jou je onderhandeltechnieken in het Engels.

Cursussen Zakelijk Engels

Lees ook: