Datum : 04 mei 2022 Categorie : Blog, Chinees leren

Chinees leren met Pinyin

Ben je Chinees aan het leren? Heb je dan al van Pinyin gehoord? Pinyin is een systeem om de uitspraak van het officiële Chinese dialect, het Mandarijn, in Latijnse letters om te zetten. Het is dus de fonetische schrijfwijze van het Mandarijn Chinees. Pinyin maakt Chinees leren makkelijker voor mensen die het Latijnse schrift gewend zijn. Door vroeg in je cursus Chinees Pinyin te leren leg je een solide basis. Wij vertellen je meer over Pinyin.


Slide 1
Cursus
Chinees niveau 1
Slide 1
Cursus
Chinees niveau 2
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

Kennismaken met Pinyin

Chinees is een toontaal waarbij de verandering van de toon de betekenis van het woord geheel kan veranderen. Dit is heel anders dan in het Nederlands en andere talen die je al kent. Bovendien is het Chinees een karaktertaal, dus geen alfabetische taal Je kunt daarom niet aan het schrift zien hoe het wordt uitgesproken. Daarom heeft het Chinees een systeem om de uitspraak van de karakters op te schrijven in het Latijnse schrift. Dit systeem wordt formeel Hanyu Pinyin genoemd. Met behulp van Pinyin is het leren van Chinees voor buitenlanders een stuk gemakkelijker. Het Pinyin kent 23 medeklinkers en 24 klinkers. Hieronder hoor je hoe de klanken van alle medeklinkers en klinkers moeten worden uitgesproken:

Uitspraak van medeklinkers:

b p m f (audio)

 

d t n l (audio)

 

g k h (audio)

 

j q x (audio)

 

zh ch sh (audio)

 

z c s (audio)

 

y w r (audio)

Uitspraak van klinkers:

a o e i u ü (audio)

 

ai ei ui ao ou iu (audio)

 

ie ue er (audio)

 

an en in un ün (audio)

 

ang eng ing ong (audio)


Verschillende tonen

Het Mandarijn heeft 5 verschillende tonen. Deze tonen worden aangegeven met streepjes boven de klinker, waardoor je weet op welke toon dit woord moet worden uitgesproken.

  • De eerste toon begint hoog, je stem blijft vlak, zonder te veranderen, bv. ā ;
  • De tweede toon is een stijgende toon. Je stem gaat omhoog van een lage tot een gemiddelde toonhoogte, bv. á ;
  • De derde toon is een dalende en dan stijgende toon, bv. ǎ ;
  • De vierde toon is een dalende toon, een hoge toon daalt, bv. à ;
  • De vijfde toon is een neutrale toon, zonder enige intonatie, is zachter en korter dan de eerste toon, bv. a.

Hieronder hoor je hoe de verschillende tonen moeten worden uitgesproken.

ā á ǎ à (audio)

 

ō ó ǒ ò (audio)

 

ē é ě è (audio)

 

ī í ǐ ì (audio)

 

ū ú ǔ ù (audio)

 

ǖ ǘ ǚ ǜ (audio)


Combineren van klanken

Als je weet hoe je alle individuele klanken en tonen moet uitspreken kun je beginnen met het combineren van klanken: dus één medeklinker koppelt één klinker, boven de klinker komt de toon. Hieronder hoor je van een paar voorbeelden hoe een compleet pinyin moeten worden uitgesproken.

hē shuǐ (water drinken) (audio)

 

nǐ hǎo (halllo) (audio)

 

zhōng guó (China) (audio)

 

gāo xìng (blij) (audio)


Chinees leren met Pinyin bij Babel

Chinees leren is een behoorlijke uitdaging. Pinyin en de tonen zullen in het begin zeker wennen zijn, maar gaandeweg zal je er beter in worden. Sommige klanken zijn lastig om juist uit te spreken, maar geef niet op en blijf oefenen! Chinees leren zonder Pinyin is bijna onmogelijk. Voordat Pinyin werd ontwikkeld, kon 85% van de Chinezen niet lezen, nu kan bijna iedereen in China de taal lezen.

Wil je meer weten over de Chinese taal? We bieden taalcursussen Chinees voor zowel beginners als gevorderden. Babel is gespecialiseerd in taal- en communicatietrainingen voor hbo- en wo-opgeleiden. We helpen particulieren en professionals, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties. We onderscheiden ons door de hoge kwaliteit van onze docenten, een flexibele en transparante manier van werken en onze scherpe tarieven. Babel is taalpartner van de Universiteit Utrecht.

Cursussen Chinees

Lees ook: