Geschreven door:Liz

Datum : 17 januari 2019 Categorie : Blog

Nieuwe taal leren? Zeg dat je geen Engels spreekt!


Erick werkt al jarenlang bij Babel. Hij geeft veel maatwerkcursussen Engels, waaronder interculturele communicatie. In dit interview vertelt hij over zijn werk bij Babel en geeft hij tips voor leerders van een nieuwe taal.

 

Welke struggles zie je vaak bij mensen die een nieuwe taal willen leren?

‘Ik werk eigenlijk alleen met hogeropgeleiden die al een basisniveau Engels hebben, maar toen ik nog Nederlandse lessen gaf had ik wel veel te maken met nieuwe leerders. Vaak gingen ze dan hard aan de slag met het leren van nieuwe woorden, maar de drempel was hoog om dit ook echt in de praktijk te brengen. Mijn tip was altijd om die woorden zo snel mogelijk toe te passen. Fouten maken hoort bij het proces, dus kom niet alleen naar de taalles maar gebruik de taal ook in het dagelijks leven. Je moet over de drempel heen kunnen komen en zoveel mogelijk input zoeken. Zet bijvoorbeeld de radio aan om gewend te raken met de klanken, kijk televisie in de taal die je leert en probeer op straat alle bordjes en reclames te vertalen. Je kunt niet altijd in het land zijn van de taal die je leert, maar met sociale media kom je al heel ver.’

“Dompel je echt onder in de taal.”

Waarom is het leren van nieuwe talen zo belangrijk?

‘Ik denk dat het leren van talen goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. Het vergroot je wereld en opent deuren. Je hebt toegang tot andere culturen als je meerdere talen spreekt. De communicatie met bijvoorbeeld China wordt makkelijker als meer mensen Chinees gaan leren. Welke taal je leert, dát hangt af van de situatie. Nu denk ik dat het bijvoorbeeld goed is als kinderen Engels leren, maar ik vind ook dat er in Europa meer aandacht besteed mag worden aan Frans en Duits.’

Hoe kunnen mensen talen beter en sneller leren?

‘Mensen zoeken vaak naar het gouden ei bij het leren van talen, maar dit kan per persoon verschillend zijn. Sommigen zijn auditiever ingesteld en leren beter door te luisteren. Anderen zijn weer beter in grammatica. Maak het leren van een taal leuk en vind je eigen manier. En dompel je echt onder in de taal. Voor de grap zeg ik weleens: als je op vakantie gaat naar een land waarvan je de taal nog niet zo goed spreekt, zeg dan tegen iedereen die je tegenkomt dat je geen Engels spreekt. Dan moet je wel.’

Waar zou je jezelf nog in willen ontwikkelen?

‘Zelf ben ik tweetalig Engels en Nederlands. Daarnaast spreek ik Duits, Zweeds en Frans. Al zijn die laatste twee wel wat weggezakt. Ik kan ook een klein beetje Italiaans, maar dat zou ik nog wel willen verbeteren. Verder vind ik dat ik wel genoeg talen spreek, haha. Daarnaast zou ik me binnen mijn vakgebied wat meer willen toespitsen op hoe je lesgeeft in het Engels. De invloed van Engels op universiteiten wordt de komende jaren namelijk alleen maar groter en niet alle docenten zijn even bekwaam. Vroeger, ten tijde van de gouden eeuw, werd er op universiteiten gedoceerd in het Latijn en kwamen veel internationale studenten naar Nederlandse universiteiten. Die geschiedenis herhaalt zich eigenlijk, maar nu heeft Latijn plaatsgemaakt voor het Engels.’

Ben jij benieuwd naar de cursussen Engels die Erick geeft? Neem een kijkje op onze cursuspagina’s

Lees ook: