Datum : 25 februari 2020 Categorie : Blog, Medewerkers aan het woord

Interview met Pamela Žák: ”Stel haalbare doelen én vier ze!”

Pamela Žák is docente Engels bij Babel. Ze is geboren in Ecuador, heeft gewoond in Amerika en woont sinds 2014 in Nederland. In dit interview vertelt ze over wonen en werken in het buitenland en het leren nieuwe talen.

Hoe ben je vanuit Ecuador in Nederland terechtgekomen?

‘Ik ben in Ecuador geboren en opgegroeid, maar het was altijd mijn droom om in het buitenland te studeren. Op mijn achttiende  kreeg ik de kans om in Amerika te studeren en ben ik vertrokken. In Amerika leerde ik mijn vriend kennen en uiteindelijk – na een tijdje een langeafstandsrelatie gehad te hebben – ben ik samen met hem naar Nederland gekomen. Toen ik hier een paar maanden kwam ‘proefwonen’, vond ik het verschrikkelijk om niet te kunnen begrijpen wat mensen zeiden. Dus toen ik terugging naar Ecuador om alles te regelen voor de emigratie, begon ik ook direct met het leren van Nederlands.’

Waarom ben je docente geworden?

‘Ik werk zo’n 4 jaar bij Babel als docente Engels. Toen ik in Amerika studeerde, heb ik een bachelor communicatie afgerond en ben ik in de reclamewereld gaan werken. Maar al snel bleek dat het toch niets voor mij was en ik het veel te leuk vind om mensen te helpen, dat geeft me veel meer voldoening. Toen ik na Amerika tijdelijk in Ecuador ging wonen, besloot ik om Engelse les te geven aan de universiteit en mijn certificaat te behalen om les te geven aan volwassenen.

De cursisten aan wie ik bij Babel lesgeef zijn erg divers. Veel willen hun zakelijk Engels verbeteren of hun Engels op een andere manier finetunen. Maar ik heb ook cursisten die hier als vluchteling zijn gekomen en Engels willen leren om naar de universiteit te kunnen en studenten die in het buitenland willen studeren. Mijn werk heeft dus een doel, ik geef mijn cursisten vertrouwen en breng ze verder in het leven.’

Hoe heb je je de Nederlandse taal eigen gemaakt?

‘Ik heb wel een talenknobbel en ik kende door mijn vriend al wat Nederlandse woorden. Verder heb ik door sociale media veel geleerd, ik keek veel Nederlandse soaps en ik maakte het leren vooral leuk voor mezelf. Zo speelde muziek een grote rol en las ik veel kinderboeken. Daarnaast probeerde ik zo snel mogelijk Nederlandse vrienden te maken, zodat ik zelf een netwerk kon opbouwen. En natuurlijk was ik persoonlijk heel geïnteresseerd en gemotiveerd om de taal te leren.’

Voor veel mensen is het een drempel om te beginnen aan een taal. Hoe kunnen zij hier overheen komen?

‘Wees niet te streng voor jezelf. Veel mensen zijn perfectionistisch. Dan spreken ze in het begin een taal niet, omdat ze nog geen volle zinnen kunnen maken. Maar ik denk dat je vergevingsgezind moet zijn en moet kijken en gebruiken wat je wél al weet. Spreek daarnaast veel met andere mensen die de taal spreken en heb een groeimindset. Je bent nu nog niet goed genoeg, maar als je blijft proberen en blijft doen dan zal het beter gaan. Stapje voor stapje. Je kunt niet bij A1 beginnen en binnen een jaar C2 behalen. Je moet haalbare doelen stellen en die ook vieren!’

Heb je tips voor mensen die gaan wonen of werken in het buitenland?

‘Zorg dat je een plan hebt. Leer zoveel mogelijk over de andere cultuur en probeer de taal zo goed mogelijk te beheersen. Wees open en praat veel met mensen, probeer een netwerk op te bouwen en plekken te zoeken waar je heen kunt als je er eenmaal bent. Toen ik wist dat ik ging wonen in Utrecht, zocht ik direct een taleninstituut op waar ik Nederlands wilde studeren (zo ben ik uiteindelijk bij Babel terechtgekomen).’

Ben jij benieuwd naar de cursussen Engels die Pamela geeft? Bekijk dan eens onze cursussen

Cursussen Engels

Lees ook: