Het Utrechts Studentendictee 2018

Winnaar Utrecht Studentendictee 2018

Jaron van den Berg, student Sociale Wetenschappen, is met slechts 10 fouten de duidelijke winnaar van het vijfde Utrechts Studentendictee. Uit handen van presentatrice Sofie van den Enk ontving hij een cheque van 500 euro. Een record aantal deelnemers kwam donderdagavond 3 mei bijeen in de aula van het Academiegebouw aan het Domplein; maar liefst 101 studenten namen deel. Redenen om mee te doen liepen uiteen van een weddenschap tot aan ‘intellectueel masochisme’.

Juryvoorzitter en schrijver van het dictee Peter J. van Dijk geeft vooraf aan dat het een uitdaging is elk jaar én een moeilijk dictee (“je wilt geen 7 winnaars”) én een verhaal met een moraal te schrijven. “Maar het is ook dit jaar weer gelukt,” verzekert hij de aanwezige studenten. De studenten streden niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen 7 prominenten van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Het dictee werd dit jaar voorgelezen door presentatrice en programmamaakster Sofie van den Enk.

Statistieken Utrechts Studentendictee in cijfers
– Het Utrechts Studentendictee was 286 woorden lang en bestond uit elf zinnen verdeeld over zes alinea’s.
– De ruim honderd deelnemers maakten gemiddeld 33 fouten.
– Dit jaar deden de mannen het met gemiddeld 31 fouten beter dan de vrouwen met gemiddeld 33 fouten.
– Diergeneeskunde was met slechts 19 fouten de best scorende faculteit.
– Gemiddeld scoren de studenten beter dan de prominenten. De studenten maken gemiddeld 32 fouten en de prominenten 34 fouten. 66% van de studenten dacht van tevoren ook dat de studenten het dictee beter zouden maken.
– Het slechtst gemaakte dictee bevatte 94 fouten.
– De woorden die vaak verkeerd geschreven werden, waren: degoutant (wansmakelijk) en litecoin. De nakijkers zagen dat veel deelnemers ‘degoutant’ hadden veranderd in ‘debutant’. Litecoin werd daarnaast door vrijwel iedereen als ‘lightcoin’ geschreven.

Benieuwd naar het dictee? Klik hier om het dictee te bekijken.

Impressie 2018

Houd onze Facebookpagina in de gaten. Volgende week volgen er hier meer foto’s.

winnaar Utrechts Studentendictee 2018