Taaltraining voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen

Engels presenteren academischBabel werkt al jarenlang intensief samen met de Universiteit Utrecht. Door deze samenwerking hebben wij inmiddels vele trainingen op academisch niveau verzorgd voor kennisintensieve organisaties zoals universiteiten, hogescholen, onderzoeksorganisaties en ziekenhuizen.

Ben je op zoek naar een taaltraining op maat voor een onderwijsinstelling? Informeer ons over je wensen en wij doen een passend voorstel.

Neem contact op


Voorbeelden van maatwerk voor onderwijsinstellingen

Engels voor academische doeleinden

Bij een academische opleiding horen uitstekende schrijf- en presentatievaardigheden in het Engels. Deze cursus helpt de student betere academische papers te schrijven en begeleidt bij het voorbereiden van effectieve presentaties. (Deze training wordt ook als open cursus aangeboden.)


Voortgezet onderwijs: Content and Language Integrated Learning (CLIL)

Voor diverse scholen in het Voortgezet Onderwijs (VO) verzorgt Babel trainingen Doceren in Engels, bijvoorbeeld in het kader van Tweetalig Onderwijs (TTO). Hierbij wordt gebruikgemaakt van de didactische methode “Content and Language Integrated Learning” (CLIL)  Deze methode gaat ervan uit dat de taalverwerving niet alleen gebeurt bij de taalvakken, maar ook bij de zaak-, exacte- en creatieve vakken. Door het geven van vakken uit al deze gebieden in een vreemde taal, wordt er buiten de taallessen niet alleen gewerkt aan de vergaring van woordenschat, maar ook aan communicatievaardigheden.


Hoger onderwijs: English Medium Instruction

Engels wordt steeds vaker de voertaal in het hoger onderwijs. Aan de docent om het vak in het Engels te doceren op hetzelfde niveau als normaal. In deze training staan de hiervoor vereiste vaardigheden centraal. Je ontwikkelt je instructietaal, doceert in het Engels en wisselt ideeën uit met collega’s. Benut deze kans om te oefenen en feedback te krijgen. Daarna doceer je met meer vertrouwen en vaardigheid.

Bekijk onze open training


Online taaltoetsen

Voor diverse instellingen ontwikkelde Babel online taaltoetsen Nederlands en Engels. Hiermee konden studenten snel en eenvoudig hun taalbeheersing toetsen. Babel kan ook voor jouw organisatie een op maat gemaakte digitale toets ontwikkelen, afgestemd op specifieke situatie.

Lees meer over Toetsing


Schrijven voor promovendi

Korte, praktische en intensieve cursus als hulp bij het schrijven van een proefschrift.Aan de orde komen: planning, brainstormen en structureren, onderzoeksgegevens verwerken, argumenteren, diverse methodes om teksten te schrijven – en heel veel aandacht voor stijl. Hoe schrijf je wetenschappelijk en toch prettig leesbaar?


Wetenschapsjournalistiek

Journalistiek schrijven voor wetenschappers: een korte, intensieve kennismaking.De academische schrijftechniek beheers je al. Je kunt goed analyseren, bent op de hoogte van de ontwikkelingen in je vakgebied. Je wilt die vakkennis benutten om teksten te schrijven voor een breder publiek: journalistieke teksten die ook buiten de universiteit begrepen worden. Dat vereist een nieuwe manier van denken over doelgroepen en stijlmiddelen. Een ervaren journalist en schrijfdocent leert je de kneepjes van het vak.


Engels voor bibliotheekmedewerkers

In deze cursus oefen je de situaties die je tijdens het werk in de bibliotheek tegenkomt. Vocabulaire wordt uitgebreid en geactiveerd waardoor je met vertrouwen de internationale bibliotheekbezoeker te woord kunt staan.