Cursus Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) wordt gegeven door arbeidsmarktprofessionals. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen bij het vinden van een passende baan. Zij bereiden je voor op het ONA-onderdeel van het inburgeringsexamen. Het doel is dat je zelf je weg leert vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Er is (nog) geen nieuwe cursus ingepland.

Deze training kan ook in maatwerkvorm worden aangeboden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Algemeen

Cursus Nederlandse arbeidsmarkt

Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA)

Een van de onderdelen van het inburgeringsexamen is ONA. Dit onderdeel bestaat uit een gesprek op basis van een portfolio dat de kandidaat heeft gemaakt. Met het portfolio en in het gesprek moet de kandidaat laten zien dat hij de Nederlandse arbeidsmarkt kent en zich georiënteerd heeft op een beroep dat hij/zij in de toekomst wil uitoefenen. Op deze manier maak je een goede start op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Verklaring deelname cursus ONA

Als je aan het eind van de cursus een volledig ingevuld portfolio hebt en minimaal 10 bijeenkomsten hebt bijgewoond, krijg je een certificaat en een verklaring Deelname cursus ONA. Is je portfolio door DUO goedgekeurd? En heb je een verklaring Deelname cursus ONA? Dan ben je geslaagd voor het ONA-examen. Je hebt dan geen eindgesprek.

Leerdoelen

In de cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt werk je toe naar een compleet ONA-portfolio voor het onderdeel ONA van het inburgeringsexamen. De cursus is geschikt als je de cursus B1 met goed resultaat hebt afgerond of als je de instaptoets hebt gemaakt en je  over B1 niveau beschikt.

Na het afronden van de cursus ONA:

  • heb je kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt;
  • heb je een compleet portfolio dat gericht is op jouw wensberoep;
  • weet je welke acties je kunt ondernemen om een passend beroep te vinden;
  • en ben je klaar om het ONA-examen te gaan doen.

Methode

De lessen worden op een actieve manier gegeven. Wij geloven dat iedereen wat moois heeft toe te voegen. In de lessen leer je meer over waar jij goed in bent en hoe je dat in Nederland kunt inzetten.

Tijdens de lessen krijg je begeleiding bij het maken van je ONA-portfolio. Je gaat vanuit je ervaringen en interesses op zoek naar jouw mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Zo leer je onder andere hoe je vacatures kunt vinden en een cv en sollicitatiebrieven kunt schrijven. Je gaat zelf actief op zoek naar passende vacatures en opleidingen. Met persoonlijke begeleiding leer je kiezen welke vacatures of opleidingen passen bij jouw situatie.

Tijdsinvestering

De cursus ONA  bestaat uit 12 bijeenkomsten van 1 uur en 3 kwartier bij Babel in Utrecht.

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk leert van de bijeenkomsten, verwachten we van jou dat je per les 3,5 uur aan zelfstudie besteedt. Hiervoor krijg je lesmateriaal en opdrachten. Deze worden tijdens de bijeenkomsten besproken.

Praktisch

  • De voertaal is Nederlands.
  • We gebruiken het boek ‘Welkom op de Nederlandse arbeidsmarkt’. Klik hier om het boek direct te bestellen.
  • Als je een volledig ingevuld portfolio hebt en minimaal 10 bijeenkomsten hebt bijgewoond, krijg je een certificaat en een verklaring Deelname cursus ONA. Is je portfolio door DUO goedgekeurd? En heb je een verklaring Deelname cursus ONA? Dan ben je geslaagd voor het ONA-examen. Je hebt dan geen eindgesprek.