Cursus Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) wordt gegeven door arbeidsmarktprofessionals. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen bij het vinden van een passende baan. Zij bereiden je voor op het ONA onderdeel van het inburgeringsexamen. Het doel is dat je zelf je weg leert vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Deze training kan in maatwerkvorm worden aangeboden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Algemeen

Cursus Nederlandse arbeidsmarkt

Een van de onderdelen van het inburgeringsexamen is ONA. Dit examen bestaat uit een gesprek op basis van een portfolio dat de kandidaat heeft gemaakt. Met het portfolio en in het gesprek moet de kandidaat laten zien dat hij de Nederlandse arbeidsmarkt kent en zich georiënteerd heeft op een beroep dat hij/zij in de toekomst wil uitoefenen. Op deze manier maak je een goede start op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Deze cursus bereidt je op dit examen voor.

Leerdoelen

In de cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt werk je toe naar een compleet ONA portfolio voor het onderdeel ONA van het inburgeringsexamen. De cursus is geschikt als je de cursus B1 met goed resultaat hebt afgerond of als je de instaptoets hebt gemaakt en je  over B1 niveau beschikt.

Na het afronden van deze cursus ONA

  • heb je kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt,
  • heb je een compleet portfolio dat gericht is op jouw wensberoep,
  • weet je welke acties je kan ondernemen om een passend beroep te vinden
  • en ben je klaar om het ONA examen te gaan doen.

Methode

De lessen worden op een actieve manier gegeven. Wij geloven dat iedereen wat moois heeft toe te voegen. In de lessen leer je meer over waar jij goed in bent en hoe je dat in Nederland kunt inzetten.

Tijdens de lessen krijg je in de groep en individueel begeleiding bij het maken van je ONA portfolio. Je gaat vanuit je ervaringen en interesses op zoek naar jouw mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Je leert hoe je vacatures kunt vinden, een CV en sollicitatiebrieven moet schrijven. Je gaat zelf actief op zoek naar passende vacatures en/of opleidingen. Met persoonlijke begeleiding leer je kiezen welke vacatures en/of opleidingen passen bij jouw situatie. Daarnaast word je voorbereid op het ONA examengesprek.

Als basismateriaal gebruiken we het ONA werkboek “Welkom op de Nederlandse arbeidsmarkt”.

Tijdsinvestering

De cursus ONA  bestaat uit twaalf bijeenkomsten van één uur en drie kwartier bij Babel in Utrecht.

Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk leert van de bijeenkomsten, verwachten we van jou dat je ongeveer drie uur per week aan zelfstudie besteedt. Hiervoor krijg je lesmateriaal en opdrachten. Deze worden tijdens de bijeenkomsten besproken.

Praktisch

De voertaal is Nederlands.

We gebruiken het boek “Welkom op de Nederlandse arbeidsmarkt”. Klik hier om het boek direct te bestellen.

Als je een volledig ingevuld portfolio hebt, krijg je een certificaat.

Start vrijdag 9 februari 2018.
Klik hier voor het actuele cursusrooster en om je in te schrijven.