Cursus Doceren in het Engels voor (near) native sprekers Engels

Niveau: Halfgevorderd (B1/B2), Gevorderd (C1/C2)

Door de internationalisering van het hoger onderwijs moeten docenten steeds vaker lesgeven in het Engels. Geef je al regelmatig college in het Engels en spreek je vloeiend Engels? Maar wil je je wel graag verdiepen in de onderliggende principes van het effectief doceren in het Engels? In dat geval is deze korte EMI cursus waar je naar op zoek bent. De cursus behandelt de belangrijkste concepten van English as a Medium of Instruction (EMI), de theorie en de praktijk om effectief les te geven in een internationale context.

Wij vinden het erg belangrijk om onze cursisten en trainers een veilige lesomgeving te bieden. Daarom hebben we meerdere maatregelen getroffen op onze leslocaties om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Er is (nog) geen nieuwe cursus ingepland.

Deze training kan ook in maatwerkvorm worden aangeboden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Over deze cursus

EMI

Volg deze intensieve cursus van twee dagdelen als je meer kennis wilt opdoen over de achterliggende theorie en de praktijk van het lesgeven in het Engels.

In deze cursus leer je …

 • Hoe je het leren in de EMI context kunt optimaliseren door je college duidelijk te structureren
 • Om adequaat in te spelen op de culturele diversiteit in de groep
 • Hoe je het best kunt checken of je boodschap is overgekomen
 • Hoe je een veilig leerklimaat kunt creëren.

Tijdens de cursus deel je je eigen ervaringen en bedenk je hoe je de nieuwe EMI technieken in je eigen lessen kunt integreren. De cursus is gebaseerd op recent internationaal onderzoek in EMI en onze ruime ervaring met het geven van EMI trainingen op de Universiteit Utrecht. Verder gebruiken we relevante, realistische video’s ter illustratie.

Leerdoelen

In deze cursus werk je aan het verbeteren van je kennis over de theorie en praktijk van EMI (English as a Medium of Instruction).
Deze cursus is geschikt als je al doceert in het Engels in het hoger onderwijs, maar meer wilt weten over EMI (English as a Medium of Instruction). Je bent (near) native spreker van het Engels(C1/C2)

Na het afronden van de cursus…

 • kan je beter omgaan met diversiteit en inclusie bevorderen
 • geef je duidelijker structuur aan in je onderwijs (“Scaffolding”)
 • weet je hoe je het leerrendement in jouw lessen kunt vergroten
 • kan je een veiliger leerklimaat creëren
 • ben je je bewuster van de problemen die internationale studenten kunnen ervaren
 • ben je bekend met de belangrijkste principes van EMI

Methode

De cursus bestaat uit mini workshops waarin de trainer stukjes theorie uitlegt waarna je korte oefeningen doet. Er is veel ruimte voor discussie in tweetallen of in de groep. We kijken ook samen naar hoe andere docenten het doen en wat we daarvan kunnen leren.  Daarnaast word je regelmatig gevraagd om te bedenken hoe je het geleerde toe kunt passen in je eigen onderwijs.

Tijdsinvestering

Deze korte EMI cursus bestaat uit 2 sessies van 3 uur bij Babel in Utrecht. De cursus wordt verdeeld over twee dagdelen met een week ertussen. Daarnaast verwachten we dat  je 2 uur aan zelfstudie besteedt voor je naar de de 2e sessie komt. Voorafgaand aan de cursus vragen we je om een vragenlijst in te vullen over jouw ervaringen in het lesgeven in het Engels.

Praktisch

 • De voertaal tijdens de bijeenkomst is Engels.
 • Werk je bij de Universiteit Utrecht of sta je bij deze universiteit ingeschreven als (exchange) student? Dan krijg je 15% korting op deze cursus! Schrijf je in met je UU e-mailadres, dan wordt de korting automatisch verwerkt
 • We vragen je om vooraf aan de eerste groepssessie een vragenlijst in te vullen over je eigen ervaring in lesgeven in het Engels.
 • Je krijgt een certificaat van deelname als je beide sessies bijwoont.