Geschreven door:Liz

Datum : 21 juni 2019 Categorie : Blog

Moeite om geconcentreerd te blijven? Zo krijg jij meer focus én meer gedaan

Heb je weleens het gevoel gehad dat je de hele dag ‘van alles hebt gedaan’, maar om vijf uur eigenlijk niets concreet af hebt? En dat je op een ander moment een ontzettend productieve ochtend had en in één keer je takenlijst kon afstrepen? Iets nieuws leren kost altijd energie. Al helemaal als je een nieuwe taal moet leren en intensief bezig bent met nieuwe zinsconstructies of onbekende woorden. Blijf dan nog maar eens geconcentreerd! Zo krijg jij meer focus én meer gedaan.

#1 Meer energie

Hard werken is niet hetzelfde als slim werken. En als je meer werkt betekent het niet dat je ook beter werkt en meer gedaan krijgt. Het heeft allemaal te maken met jouw energieniveau. Als je batterij leeg is dan kan je nog zo hard doorgaan, maar komt er niets productiefs uit je handen en hoofd.

Of zoals Stephen Covey dat in zijn boek ‘The 7 habits of highly effective people’ beschrijft met het volgende verhaal:

‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoordt de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoordt de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Met andere woorden: het is belangrijk en zelfs noodzakelijk om je batterij te vullen en je zaag te slijpen. Rust!

Meer pauzes

  • Neem dus tussen je werk door voldoende rust. Volg bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek en deel taken op in 25 minuten waarna je 5 minuten pauze neemt. Als je kleinere pauzes tussen taken door afwisselt met grotere pauzes op een dag, laad je jezelf op een constante manier op.
  • Probeer tijdens die pauzes je hersenen rust te geven. Loop dus liever een rondje in plaats van dat je een filmpje op YouTube kijkt.

#2 Minder prikkels

Prikkels kunnen je afleiden van je werk, of deze nu vanuit jezelf of vanuit je omgeving komen.

Je brein snakt ernaar om taken af te strepen en af te ronden. Daarom zijn we vaak geneigd om van een to-dolijst eerst de kleine taken op te pakken. Heerlijk toch als je met je markeerstift lekker kunt afstrepen?

3 grote taken

Het nadeel hiervan is dat je hierdoor veel wisselt tussen taken en op deze manier veel prikkels krijgt. Probeer daarom ’s ochtends 3 grote taken op te schrijven die je die dag wilt oppakken en afronden. Zo pak je de prioriteiten aan en krijg je écht wat gedaan. Als je tijd overhoudt kun je aan de kleinere en minder belangrijke taken beginnen.

Gedachtenpapier

Een andere slechte eigenschap van je brein is dat het snel op zoek gaat naar afleiding en er vaak meerdere gedachten in je hoofd opkomen. Dan ben je net een belangrijke paper aan het schrijven, schieten je gedachten opeens naar het avondeten van vanavond. Of de tandarts die je nog moet bellen.

Verhelp dit door een groot vel papier naast je neer te leggen en hier alle gedachten op te schrijven die in je opkomen en niet van belang zijn voor de taak die je aan het uitvoeren bent. Uit je hoofd, op papier.

Wil jij je tijd nuttig besteden? Bekijk dan eens onze taalcursussen. Wij bieden cursussen aan in 15 verschillende talen en hebben cursussen speciaal gericht op zakelijk communiceren. Of kies een online cursus zodat je nóg efficiënter om kunt gaan met je tijd. 

Lees ook: