Geschreven door:Anna Oosterbaan

Datum : 22 april 2020 Categorie : Blog

Wegwijzer in de gezondheidzorg: Walaa helpt statushouders via Babel

Het is niet gemakkelijk om aan een ander land te wennen. Er zijn culturele verschillen, waaronder verschillen in de gezondheidszorg.

Ik ben Walaa en ik ben 30 jaar. Ik kom uit Syrië. Ik ben apotheker en ik wil een master aan de Universiteit Utrecht gaan doen. Ik volgde de training Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders bij Pharos. Via Babel wil ik graag voorlichtingen gaan geven aan statushouders. Ik wil graag helpen om problemen over culturele verschillen op te lossen. Daarbij respecteer ik uiteraad je privacy.

Waar kun je met Walaa over praten?

Walaa gaat voorlichtingen over de volgende zaken geven:

  • de Nederlandse gezondheidszorg
  • opvoeden en opgroeien in Nederland
  • gezond gedrag en leefstijl
  • seksuele en reproductieve gezondheid
  • psychische problemen

De voorlichtingen worden zowel via de telefoon als via voorlichtingsbijeenkomsten gedaan. Tijdens deze sessies antwoordt Walaa graag al je vragen.

Hoe maak je een afspraak?

Via dit formulier kan je je aanmelden voor de voorlichting.
Via dit formulier kan je je aanmelden voor telefonische, individuele voorlichting.

Wat houdt het sleutelpersonen gezondheid statushouders programma in?

Dit is een kennisdelingsprogramma dat wordt uitgevoerd onder regie van Pharos en in samenwerking met GGD GHOR Nederland. Sleutelpersonen zijn (voormalig) vluchtelingen die de Nederlandse taal op minimaal B1-niveau beheersen. Zij willen graag hun ervaring, kennis en enthousiasme inzetten om bij te dragen aan de gezondheid en welzijn van statushouders. Sleutelpersonen helpen door statushouders te adviseren en te vertegenwoordigen. Zo kunnen zij bemiddelen tussen gemeenten, zorginstanties en statushouders.

Lees ook: