Geschreven door:Liz

Datum : 08 augustus 2018 Categorie : Blog

Hoe leer je snel een nieuwe taal? [3 tips]

nieuwe taal lerenBen je elke zomer te vinden aan de Costa del Sol? Of kom je door familiebezoeken geregeld in de Alpen? Het leren van een nieuwe taal geeft vrijheid. Door kennis van het Spaans kun je eindelijk een praatje maken met de lokale bevolking en door het beheersen van Duitse woorden kun je ook eens zelf de weg vragen. Maar snel een nieuwe taal leren, hoe doe je dat?


1. Volg een taalcursus

Wil je een nieuwe taal leren? Dan moet je het allereerst gewoon doen! Je kunt hiervoor zelf een online taalcursus volgen of studieboeken kopen en op eigen houtje – met genoeg discipline – aan de slag gaan met een nieuwe taal.

In het begin zal dit goed gaan en heb je genoeg motivatie om je in een taal onder te dompelen. Toch komen na verloop van tijd werk, studie, kinderen of vrienden om de hoek kijken en zal het steeds moeilijker worden om tijd te maken en de leerboeken in te duiken.

Je aanmelden voor een taalcursus bij een taleninstituut kan hierbij helpen. Je creëert zo namelijk een bepaalde verplichting voor jezelf om ook daadwerkelijk naar de cursus toe te gaan. Andere cursisten gaan immers ook en de docent verwacht je gewoon in de les. Dit zal je motivatie alleen maar meer ten goede komen!

2. Praat, praat en praat

Bron foto: goo.gl/ZPBU7a

Een cursus geeft een goede basis. Je verbetert en verbreedt je talenkennis. Zo weet je bijvoorbeeld alles van de indefinido en imperfecto, bijvoeglijk naamwoorden in het Italiaans of Duitse naamvallen. Maar als je het hier vervolgens bij laat, dan leer je een taal nog niet écht.

Een taal moet je namelijk ook spreken. Zet hiervoor je schaamte en perfectionisme opzij en ga het gewoon doen. Ook als je nog maar net begonnen bent aan een nieuwe taal. Probeer de weg te vragen bij dat Duitse winkeltje of maak een praatje met die Spaanse serveerster. Hoe eerder je begint, hoe sneller je vooruitgang boekt!

Tip: er zijn speciale apps die je helpen om (schriftelijk) te communiceren in een bepaalde taal. Zo kun je met de app Hellotalk chatten met echte native speakers.

3. Dompel je onder in de cultuur

Where focus goes, energy flows. Als je je aandacht voor de volle 100% richt op waar je mee bezig bent, dan zal dit ook daadwerkelijk makkelijker gaan. Vertel dus tegen iedereen dat je een nieuwe taal wilt en gaat leren en herinner jezelf er elke dag aan dat je een doel hebt: het leren van een nieuwe taal.

Dompel je daarnaast volledig onder in de taal en cultuur. Koop Italiaanse kranten of kijk het Engelse nieuws; eet Spaanse tapas of kijk eens een Duitse film. Zo leer je niet alleen de taal beter, maar houd je ook de nieuwste ontwikkelingen van het land waarin de taal wordt gesproken in de gaten. Succes!

Lees ook: