Geschreven door:Liz

Datum : 08 mei 2018 Categorie : Blog

Mannen overtuigen bij het vijfde Utrechts Studentendictee

Winnaar Utrecht Studentendictee 2018

Jaron van den Berg, student Sociale Wetenschappen, is met slechts 10 fouten de duidelijke winnaar van het vijfde Utrechts Studentendictee. Uit handen van presentatrice Sofie van den Enk ontving hij een cheque van 500 euro. Het dictee is een initiatief van Taleninstituut Babel, in samenwerking met DUB (Universiteit Utrecht) en Trajectum (Hogeschool Utrecht). Een recordaantal deelnemers kwam donderdagavond 3 mei bijeen in de aula van het Academiegebouw aan het Domplein; maar liefst 101 studenten namen deel. Redenen om mee te doen liepen uiteen van een weddenschap tot aan ‘intellectueel masochisme’.

Juryvoorzitter en schrijver van het dictee Peter J. van Dijk geeft vooraf aan dat het een uitdaging is elk jaar én een moeilijk dictee (“je wilt geen 7 winnaars”) én een verhaal met een moraal te schrijven. “Maar het is ook dit jaar weer gelukt,” verzekert hij de aanwezige studenten. De studenten streden niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen 7 prominenten van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Sofie van den Enk Studentendictee UtrechtHet dictee werd dit jaar voorgelezen door presentatrice en programmamaakster Sofie van den Enk. In 2014 deed zij zelf mee aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Uit eigen ervaring tipt zij nog snel voor het begin: “je moet verrassend veel aan elkaar schrijven!”.

Van den Enk leest het dictee met aandacht, plezier en humor voor. Bij de eerste zin gaat er een golf van verontwaardiging door zaal; de toon is gezet. Af en toe wordt er gelachen, maar het is voornamelijk muisstil in het Academiegebouw. Woorden als ‘in-vitrogametogenese’ en ‘belle époque’ eisen dan ook de volle aandacht van de driftig pennende zaal. De beste speller van de avond maakt indruk. Van den Berg wint met slechts 10 fouten, waar het gemiddelde 32 fouten is. De nummer twee van vorig jaar deed voor een derde keer mee, en werd wederom tweede.

De top drie bestaat dit jaar voor het eerst uitsluitend uit mannelijke studenten. Tialda Sikkema (docent schrijfvaardigheid bij het Instituut voor Recht) is met 23 fouten de winnaar onder de prominenten.

Gemiddeld scoren de studenten beter dan de prominenten. De studenten maken gemiddeld 32 fouten en de prominenten 34 fouten. Dit jaar bleven de mannen de vrouwen net voor met een gemiddelde score van 31 tegen 33. Diergeneeskunde was met slechts 19 fouten de best scorende faculteit.

Voor meer informatie en statistieken kan je terecht op www.babel.nl/dictee of op onze Facebookpagina.

Lees ook: