Geschreven door:Liz

Datum : 01 augustus 2017 Categorie : Blog

Een gezond bedrijf heeft aandacht voor taal!

Taal is het kernwoord! Een goede beheersing van taal op de werkvloer is namelijk van belang voor optimale inzetbaarheid van het personeel. Ook de productiviteit én kwaliteit gaan omhoog wanneer bedrijven meer aandacht geven aan taal.

Bedrijven die investeren in taal noemen het toegenomen zelfvertrouwen, de toegenomen zelfstandigheid en betrokkenheid als de belangrijkste opbrengsten van de taalcursussen.

Maar weet u dat meer dan 700.000 werknemers in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en communiceren? Een gemiste kans, want zoals minister Asscher begin vorig jaar zei: “Als je de taal beheerst, beheers je veel meer. Als je taalachterstand hebt, heb je vaak op allerlei niveaus achterstand.”

De gevolgen van deze taalachterstand zijn groter dan u denkt. Beperkte taalkennis kan zorgen voor lagere productiviteit en veiligheidsproblemen. De werknemer heeft bovendien verminderde doorgroeimogelijkheden. Uiteindelijk kan deze beperkte taalkennis dus een financieel risico voor het bedrijf vormen. Ziekteverzuim dat hoger uitpakt dan nodig is, fouten die werknemers maken, klachten van collega’s of derden, dit zijn zaken die een bedrijf geld kosten. Veel geld.

Uit onderzoek blijkt immers dat een werknemer die een taal beter is gaan beheersen tevredener is. En hierdoor zal hij meer teamgeest uitstralen én effectiever communiceren. Collega’s blij, leidinggevenden blij, werknemers blij: een duidelijke win-winsituatie!

In het hierboven al genoemde onderzoek is gebruik gemaakt van de Capgemini Business Case methodiek die inzicht levert in de waarde die een interventie toevoegt aan de onderneming. Deze cases brengen daarmee de meeste harde cijfers voor de bedrijven in beeld. (Voor wie meer info wil: www.taalakkoord.nl.)

Ook de overheid maakt zich hard voor meer aandacht voor taal binnen bedrijven en organisaties. En dat is niet voor niets. Cijfers uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat bedrijven en instellingen die taalcursussen inzetten binnen hun organisatie, de arbeidsproductiviteit omhoog zien gaan met gemiddeld € 985,-. Bovendien heeft 20% van de deelnemers daarna een betere arbeidsmarktpositie en ervaart 53% van de deelnemers na een taaltraining een betere psychische gezondheid.

Kortom, investeren in taal levert veel op. Het is niet zo gek dat steeds meer werkgevers hun scholingsbudgetten en voucherregelingen inzetten om taalcursussen aan te bieden aan hun werknemers. Nu de arbeidsmarkt weer aantrekt, is het investeren in en gezond houden van een werknemer door middel van taalbeleid een slimme zet gebleken.

 

Lees ook: