Geschreven door:Liz

Datum : 02 november 2018 Categorie : Blog

Emigreren: zó leg je al een goede taalbasis in Nederland

Ga je emigreren of voor langere tijd verhuizen naar een ander land? Dan heb je vast en zeker nagedacht over de taal. Het is toch fijn als je je in het land van bestemming kunt redden. Fijn voor jou én voor de mensen daar. Zó werk je aan een goede taalbasis in Nederland.

Het belang van taal

Een van de belangrijkste dingen bij emigreren is het leren van de taal. Een goede basiskennis van het Engels is hierbij een vereiste. Met deze universele taal kun je je vrijwel overal redden! Maar vooral als je langere tijd ergens blijft wonen of misschien zelfs voor altijd, dan is het ook fijn om uiteindelijk de taal te spreken die in het land zelf wordt gesproken. Je gaat immers niet na twee zonnige weken weer naar huis. Daarbij komt dat je in de meeste gevallen meer kansen en mogelijkheden hebt als je de taal van het land spreekt. Kansen om een baan te vinden, een hypotheek af te sluiten of om sociale contacten te sluiten.

Verschillende dialecten en talen

Bij de keuze om in Nederland al een taal te leren van het land waar je naartoe gaat verhuizen, is het verstandig om de dialecten in acht te nemen. In veel landen worden naast de officiële taal verschillende dialecten gesproken. En in Nederland kun je je prima verstaanbaar maken in Drenthe en Groningen, ook als de meerderheid daar Drents en Gronings spreekt.

Maar ga je in bijvoorbeeld Barcelona wonen? Dan is het toch verstandig om ook een woordje Catalaans te spreken. Barcelona valt onder de regio Catalonië, en hoewel de meerderheid in Barcelona ook Castiliaans spreekt (het ‘normale Spaans’), zul je er toch het meest Catalaans horen. Zoek daarom goed uit of en welk dialect er gesproken wordt op de plek waar je heen gaat.

Naast het uitzoeken van de dialecten die in een land belangrijk zijn, is het ook verstandig om uit te zoeken welke verschillende talen er in een land gesproken worden. Zo spreken ze in een groot deel van België Nederlands. Maar ga je wonen in het zuiden van België (het Franstalige gedeelte)? Dan is het toch handig om ook een woordje Frans te spreken. Ditzelfde geldt onder andere voor de officiële talen Frans, Duits en Italiaans die in Zwitserland gesproken worden.

Basiskennis 

Het leren van de taal is dus geheel afhankelijk van het land waar je naartoe gaat en de taal (of talen) die ze daar spreken. Toch is het altijd goed om thuis al een basis te hebben. Volg in Nederland al een taalcursus, zodat je in ieder geval jezelf kunt redden. Je hoeft de taal nog niet vloeiend te spreken, maar het is wel goed om basiskennis te hebben. Om zoveel mogelijk uit een taalcursus te halen, is het verstandig om extra te oefenen:

Lees (kinder)boeken 

Lees zoveel mogelijk in de taal die je wilt leren. Van studieboeken en kranten tot tijdschriften en zelf kinderboeken! Het maakt niet uit dat je misschien niet alles ervan begrijpt. Je stelt je brein op deze manier continu bloot aan de taal. Onderstreep woorden en zinnen die je niet begrijpt en zoek ze op. Zo ben je heel bewust en gefocust met de taal bezig en breid je jouw woordenschat uit.

Kijk films met (of juist zonder) ondertiteling

Kijk televisie, films of series in de taal die je aan het leren bent. Als je de ondertiteling aanzet, kun je wat je hoort relateren aan wat je begrijpt. Maar kijk je juist zónder ondertiteling? Dan is het een uitdaging om de verhaallijnen uit te vogelen en zo langzaamaan steeds meer van de film of serie te begrijpen. Het kan helpen als je bewust films kiest die je al hebt gezien, omdat je dan de taal kunt linken aan de kennis die je al hebt.

Praat, praat en praat

Veel oefenen is ontzettend belangrijk. Wil je je kunnen redden in het land van bestemming? Probeer dan in Nederland al zoveel mogelijk te praten in de taal. Dit kan in het begin heel spannend (doodeng) zijn, maar helpt je wel om je comfortabel te voelen tijdens het spreken.

Wil je je verdiepen in een taal? Bekijk dan de taalcursussen van Babel: van Engels en Duits tot Spaans en Chinees. Ook met e-learningmogelijkheden!

Lees ook: