Geschreven door:Liz

Datum : 10 augustus 2017 Categorie : Blog

De kracht van een compliment

Een tijdje geleden zag ik op Facebook foto’s van een Turkse fotograaf die over de hele wereld mensen fotografeert. Hij maakt een foto van iemand die zijn best doet om op zijn voordeligst te poseren, zegt vervolgens iets als “You are beautiful!” en schiet dan snel nog een foto. En die tweede foto – daar gaat het natuurlijk om. Op die tweede foto zie je hoe de geportretteerde helemaal straalt. Als iemand anders zegt dat je “beautiful” bent word je dat eigenlijk vanzelf. En zeker als dat iemand is met kijk op de zaak.

Is het een slim trucje van die fotograaf? Misschien. Is het compliment daarom minder echt? Zijn die complimenten wel oprecht gemeend? Maar zelfs als dat compliment niet 100 % gemeend is: Is het tweede portret, dat het effect van dat compliment laat zien, daarom een minder “echt” portret dan het eerste?

Complimenten zijn cadeautjes. Speciale kleine cadeautjes die de ontvanger laten weten dat hij of zij “beautiful” is. Wat is er nu fijner om te horen te krijgen dan dat?

Complimenten zijn ook nog op een andere manier speciale cadeautjes. Want het zijn cadeautjes die naar de gulle gever terugkaatsen. Boemerang-cadeautjes. De fotograaf geeft een compliment en krijgt een prachtige lach (en dus een prachtige foto) terug. Dat is niet alleen fijn voor de geportretteerde, maar ook voor de fotograaf.

Zelfs als een compliment niet 100% gemeend is, als het een beetje als een trucje wordt gebruikt, heeft het nog steeds dat boemerangeffect. (Het moet wel gemeend overkomen – als het alleen nog maar sleetse woorden zijn werkt het eerder tégen de gever. “Hé schatje” op straat heeft vooral een averechts effect.) Maar als de ontvanger gelooft dat de gever het meent, dan treedt het boemerangeffect in.

Als docent ben ik ook een soort fotograaf. Ik deel graag van die complimentjes uit waardoor mijn cursisten gaan stralen – en waardoor ze vooral meer gaan geloven in eigen kunnen. Dat ze een tekst schrijven en dat ze opeens zien dat ze een goede zin hebben gemaakt (dan heb ik ergens bijgeschreven “wat een mooie zin!”). Dat ze iets zeggen en dat ik mijn duim in de lucht steek als er een klank goed gaat. Dan gaan ze stralen, net als die mensen op de foto.

En ja! Het werkt! Zij stralen! Ze merken dat ze het goed doen en dat ze het kunnen! En ja, inderdaad, het boemerangeffect werkt ook. Wat kreeg ik laatst te horen van een cursist? “Elke keer als ik een mail van je krijg met huiswerkcorrecties ben ik blij. Want je laat me zien wat er nog niet goed is maar je zegt ook altijd wat er goed gaat. Dus ik word echt steeds beter! En als jij het zegt, dan geloof ik dat.” Ik bloos er nog van. Van dat groeiende zelfvertrouwen – en van het vertrouwen in mij. Over boemerangeffect gesproken. Zo bezien wordt een complimentje geven een prettig zelfzuchtige bezigheid. Gratis en voor niets cadeautjes! Altijd een cadeautje terug! En het werkt dus gegarandeerd, zelfs als het begint met een complimentje dat misschien niet helemaal 100 % gemeend is.

Probeer het maar eens uit – en dat hoef je trouwens niet te beperken tot de Nationale Complimentendag. Op alle andere dagen werkt het waarschijnlijk ook.

 

 

 

Lees ook: