nlen Login My Babel
Utrechts Studentendictee 2016

Utrechts Studentendictee 2016

Utrechts Studentendictee 2016

Bachelorstudent Nederlandse taal en cultuur Laurie Hasselt is de grote winnaar geworden van het derde Utrechts Studentendictee. In de Aula van het Academiegebouw testten dinsdagavond ruim 70 studenten hun taalvaardigheid. De winnaar reageerde blij geschokt op de winst. Op de vraag wat er door haar heen ging toen ze hoorde dat ze had gewonnen, reageerde zij met “Paniek!” Hasselt maakte uiteindelijk slechts 12 fouten. De voorlezer van de avond, Jelle Brandt Corstius overhandigde Hasselt een cheque van 500 euro.

Meer foto’s op Facebook | Artikel DUB

winnaar-met-menno

Hoe is het dictee gemaakt?

Het dictee is dit jaar redelijk gemaakt. Gemiddeld zijn er 31,8 fouten gemaakt. Degene met de meeste fouten had dit jaar 64 fouten. Dat is een stuk beter dan in de voorgaande jaren, toen het maximum boven de 100 lag. Het woord dat het vaakst fout is geschreven, is ‘prince-de-gallesruit’. Ook hebben de deelnemers een aantal woorden op hele creatieve wijze gespeld. Zo werd ‘crèche’, ‘crash’. Zie hier het belang van correcte spelling. ‘Leiband’, werd ‘lijn was’, ‘ngo’s’ werd engeoos’, een ‘petitfourtje’ werd ‘petit voertje’ en ‘van hier tot gunter’ werd meerdere keren ‘van hier tot Günther’.

De statistieken

De afgelopen twee jaar is het dictee gewonnen door studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen. In 2014 was dit Ellen Sinot en in 2015 was dit Jesse van der Plas. De faculteit Sociale Wetenschappen maakte daarom ook dit jaar weer een goede kans op de winst. Met de winst van een studente Nederlands, Laurie Hasselt, heeft de faculteit Geesteswetenschappen dit jaar de winst binnengesleept. Maar waren zij als faculteit ook gemiddeld het beste? Waren de mannen beter dan vrouwen? Waren de studenten beter dan de hoogleraren en zijn de studenten van de Universiteit Utrecht beter in spellen dan de studenten van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek? Hieronder vind je de antwoorden op al deze vragen.

Mannen versus vrouwen

Aan het dictee deden drie keer zoveel vrouwen mee als mannen. Toch heeft dit niet geleid tot een beter gemiddelde. Met een gemiddelde van 30,42 fouten scoren de mannen net iets beter dan de vrouwen. Zij maakten gemiddeld 32,2 fouten.

Studenten versus hoogleraren

Het dictee werd dit jaar gemaakt door 6 hoogleraren van de Universiteit Utrecht en ruim 70 studenten uit Utrecht. De hoogleraren hebben de eer hoog gehouden door met een gemiddelde van 27 fouten beter te scoren dan de studenten. De studenten maakten gemiddeld 32,1 fouten. Toch zei hoogleraar Neurologie Dop Bär aan het einde van het dictee “Ik speel liever met taal, dan dat ik het spel”.

Onderwijsinstelling

Dit jaar werd het Utrechts Studentendictee voor het eerst niet alleen gemaakt door studenten van de Universiteit Utrecht, maar ook door studenten van de Hogeschool Utrecht en studenten van de Universiteit voor Humanistiek. Het verschil tussen de spellingskwaliteiten van de drie opleidingsinstituten is groot.

De beste spellers studeren bij de Universiteit Utrecht. Gemiddeld maakten zij 29,6 fouten. De studenten van de Hogeschool maakten gemiddeld 40,1 fouten. De meeste fouten werden gemaakt door de studenten van de Universiteit voor Humanistiek. Zij maakten gemiddeld 40,7 fouten.

De faculteiten van de Universiteit Utrecht

We hebben de studenten ook gevraagd bij welke faculteit zij studeren. Helaas hebben we alleen de cijfers voor de Universiteit Utrecht. De universiteit heeft zeven faculteiten: Bètawetenschappen, Diergeneeskunde, Geesteswetenschappen, Geneeskunde, Geowetenschappen, Sociale Wetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. De winnaars zijn tot nu toe allemaal afkomstig van de faculteit Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen. Toch zijn dit gemiddeld niet de best spellende faculteiten. Die eer gaat met een gemiddelde van 18,7 fouten naar de faculteit Diergeneeskunde.

Scores dictee per faculteit

Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius
Jelle Brandt Corstius heeft dit jaar het Utrechts Studentendictee voorgelezen. Brandt Corstius is o.a. schrijver, journalist en programmamaker. Onlangs is zijn nieuwste boek As in Tas verschenen. Hij wist de deelnemers tijdens het dictee te enthousiasmeren en gerust te stellen. Zo gaf hij zelf aan het dictee ook erg lastig te vinden en dat je soms gewoon moet gokken. Tegen het einde van het dictee zei Brandt Corstius: “Ik voel me een enorme sadist, maar ik geniet er wel van.”

Locatie Academiegebouw

Het dictee vond dit jaar wederom plaats in de prachtige Aula van het Academiegebouw in Utrecht. Adres: Domplein 29, Utrecht.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Facebook