nlen Login My Babel
Moeilijke woorden

Uitdagende woorden

Ga samen met Babel de uitdaging aan en leer 11 talen! We beginnen met één woord uit iedere taal zodat je alvast een spetterende indruk kan achterlaten bij die Duitse collega of tijdens je vakantie in Frankrijk of tijdens die businessdeal in China.

Een goede indruk maken is belangrijk. Dat weten we allemaal. Ook in ons privéleven willen we graag een goede indruk achterlaten. Op een feestje stelen we over het algemeen ook graag de show. Leuke feitjes en weetjes doen het altijd goed op een feestje. Daarom helpen we je graag op weg. Deze woorden zorgen voor een gegarandeerd succes bij een volgende ontmoeting.

Wellicht ben je deze woorden ook al tegengekomen op posters in de stad. Klik hieronder op de woorden die jij wilt leren en maak de blits op je eerst volgende feestje.

Welk woord heb jij in de stad zien hangen?
Kwinkslag | Mnemonic | Electrodoméstico | Behindertengleichstellungsgesetz | Hardiesse | Guinzaglios | Saudade | Tjuvpojksglimt | 未来 | Yoroshiku | Настроение |


Kwinkslag

Kwinkslag is een Nederlands woord. Het woord betekent ‘gevatte opmerking’.

Uitspraak

[kwink-slag]

Woordfeit

Het Middelnederlandse werkwoord quincken betekende ‘zich snel bewegen’. Een kwinkslag was dus letterlijk een ‘snel bewegende slag’, een ‘verrassende slag’.
Kwinkslag wordt echter vooral figuurlijk gebruikt. Wie met een kwinkslag reageert, brengt figuurlijk een slagje toe aan de gesprekspartner. Aanvankelijk was een kwinkslag vooral een onaardig bedoelde toespeling. Nu kan ook een snedige, grappige opmerking bedoeld zijn, waarmee iemand op een subtiele manier de spanning uit de lucht haalt of aangeeft niet verder op het onderwerp te willen ingaan.

Ben je of ken je iemand die zijn Nederlands wil verbeteren? Schrijf je dan nu in voor een van onze cursussen Nederlands.


Mnemonic

Mnemonic is een Engels woord. Je kunt dit woord vertalen met ‘ezelsbruggetje’.

Uitspraak

[ni-’mɒ-nik]

Woordfeit

Het woord ‘mnemonic’ stamt af van het Griekse woord μνημονικός (mnēmonikos), wat geheugen betekent. Het woord μνημονικός is op zijn beurt weer gerelateerd aan Mnemosyne, de naam van de Griekse godin van het geheugen en herinnering. De Grieken maakten al onderscheid tussen twee vormen van geheugen, de natuurlijke vorm en de artificiële vorm. De eerste vorm komt van nature. De tweede moet je trainen, bijvoorbeeld met behulp van ezelsbruggetjes.

Wil je meer van dit soort woorden leren en je Engels naar een hoger plan tillen? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Engels.


Electrodoméstico

Electrodoméstico is een Spaans woord. In het Nederlands betekent dit ‘huishuidelijke apparaten’.

Uitspraak

[e-lek-tro-do-‘mes-ti-ko]

Woordfeit

Het woord Electrodoméstico is als je het ontleedt erg makkelijk te herkennen. Electro – electronisch en doméstico lijkt op het Engelse domestic – huishoudelijk.

Wil je je verstaanbaar kunnen maken in een van de meest gesproken talen van de wereld? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Spaans


Behindertengleichstellungsgesetz

Behindertengleichstellungsgesetz is een Duits woord. Het woord betekent dat mensen met beperkingen (‘behinderten’) hetzelfde behandeld moeten worden als mensen zonder beperkingen.

Uitspraak

[be-hin-der-ten-gleich-stel-loenks-ge-sets]

Woordfeit

Het woord ‘Behindertengleichstellungsgesetz’ bestaat uit 32 letters en maakt het daarmee een van de langste Duitse woorden. Dit woord doet het dus niet alleen goed op feestjes, maar is ook goed om te onthouden voor als je wilt winnen met Scrabble of Galgje.

Wil je meer van dit soort woorden leren en je Duits naar een hoger plan tillen? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Duits.


Hardiesse

Hardiesse is een Frans woord. Het woord betekent onverschrokkenheid, moed, durf.

Uitspraak

[har-di-è-s]

Woordfeit

Qualité de celui qui est hardi, qui ose beaucoup.

‘Hardiesse’ betekent onverschrokkenheid, moed, durf. Het woord verschijnt voor het eerst in de twaalfde eeuw, waar het met name een militaire connotatie heeft. Later verbreedt het gebruik zich en heeft het ook betrekking op het karakter van iemand in algemene zin. Iemand kan dus bijvoorbeeld ook moedig zijn omdat hij of zij voor zijn / haar mening uitkomt.

Heb jij de moed om meer van dit soort woorden te leren en goed Frans te spreken? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Frans.


Guinzaglio

Guinzaglio is een Italiaans woord. Het woord betekent riem.

Uitspraak

[gwien-dzal-jo]

Woordfeit

Het woord ‘guinzaglio’ betekent riem. Niet een riem die je als accessoire draagt – dat is een cintura – maar een hondenriem. Het citaat geeft aan dat het een touw of iets vergelijkbaars is dat men om de nek, kop of taille van een dier aanbrengt om het dier onder controle te houden. Het woord kan een tongbreker zijn, met -gui- (gwie) en -aglio- (aljo – tevens het Italiaanse woord voor ‘knoflook’). Een ‘g’ hoor je niet wanneer die wordt gevolgd door een ‘l’ of een ‘n’, zo eet je ‘taljatelle’ en ‘njokkie’ en spreek je de middelste naam van oud-president Carlo Azeglio Ciampi uit als ‘a-dzèl-jo’.
Sinds 2009 moeten hondenbezitters in Italië hun hond in de openbare ruimte aanlijnen aan een maximaal 1,5 meter lange riem en moeten zij – voor het geval dat – een muilkorf bij zich hebben.

Wil je meer Italiaans leren spreken en niet alleen de show stelen op het volgende feestje maar ook meer uit je vakantie halen? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Italiaans.


Saudade

Saudade is een Portugees woord. Het woord is niet letterlijk te vertalen naar het Nederlands, maar het beschrijft de mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde.

Uitspraak

[sa-oe-da-de]

Woordfeit

Het beschrijft de mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde. Het is een van de moeilijkste woorden te vertalen, omdat er geen andere woorden in andere talen zijn die dit gevoel van heimwee en verlies kunnen beschreven. Uit een onderzoek van Today Translation bleek ‘saudade’ zelfs op de zevende plek van de moeilijkst vertaalbare woorden ter wereld te staan, één plaats lager dan het Nederlandse woord ‘gezellig’.

Het woord wordt gebruikt: als zelfstandig naamwoord, bijvoorbeeld ‘a saudade do meu país’. Dat betekent ‘heimwee naar mijn land’. Het wordt ook vaak gezongen in Fado, het Portugese lied. In het meervoud ‘saudades’ betekent het iets heel anders, namelijk de ‘groeten thuis’.

Wil je meer leren over het Portugees en je verstaanbaar maken in Portugal en Brazilië? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Portugees.


Tjuvpojksglimt

Tjuvpojksglimt is een Zweeds woord. Het woord betekent ‘(jongensachtige) pretogen’ of ‘(humoristiche) onkundige blik’.

Uitspraak

[Tjuv-pojks-glimt]

Woordfeit

Zoals hierboven beschreven staat betekent Tjuvpojksglimt ‘(jongensachtige) pretogen’ of een ‘(humoristische) onkundige blik’. Het woord is opgebouwd uit verschillende andere woorden:
Tjuv= dief, pojke=jongen, glimt=blik
Tjuvpojke = deugniet, kwajongen

Wil je meer van dit soort woorden leren en goed Zweeds leren spreken? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Zweeds.未来
未来 is Chinees en betekent ‘toekomst’ of ‘toekomstig’.

Uitspraak

[wèi lái]

Woordfeit

Het woord ‘未来’ bestaat uit twee karakters van ‘未’ en ‘来’.
未 wèi betekent ‘nog niet’.
来 betekent ‘komen’.
De combinatie 未来 ‘nog niet komen’ betekent ‘toekomst’, ‘toekomstig’.

Het woord wordt op meerdere manieren gebruikt:
Als adjectief (bijvoeglijk naamwoord)
bv. 未来三天有大风雪 = Er is een sneeuwstorm binnen drie dagen.

Als zelfstandig naamwoord:
bv. 美好的未来 = een heldere toekomst.
(1)未来有着无限希望 = de toekomst biedt eindeloos beloftes. In deze zin ligt ‘未来’ in de positie van het subject.
(2)展望未来 = De toekomst tegemoet zien. In deze zin ligt ‘未来’ in de positie van de object.

Wil je je verstaanbaar maken in de meest gesproken taal van de wereld? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Chinees.


Yoroshiku

Yoroshiku is een Japans woord. Net als het Portugese woord ‘Saudade’ is dit woord niet letterlijk te vertaalbaar naar het Nederlands. Het woord is een soort groet die in de Nederlandse vertaling een beetje gek klinkt, maar neerkomt op iets als ‘wees aardig ten mij’.

Uitspraak

[yo-ro-shh-koe]

Woordfeit

‘Yoroshiku’ is een woord dat veel mensen lastig vinden om uit te spreken, maar het is wel een heel belangrijk woord om te kennen. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van kennismaken en sociale interactie in Japan. ‘Yoroshiku’ kan niet letterlijk naar onze directe Nederlandse cultuurnormen en waarden worden omgezet. Het is inherent aan de Japanse cultuur en hoe men daar met elkaar omgaat. Een vertaling zou raar klinken: ‘wees aardig tegen mij’, of in het Engels: ‘please consider me favourably’.

Wil je de Japanse cultuur beter leren kennen en een aardig woordje Japans leren spreken? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Japans.Настроение
Настроение is een Russisch woord. Het woord betekent gemoedsgesteldheid.

Uitspraak

[na-stra-’je-nieje]

Woordfeit

Voor een Rus is zijn gemoedsgesteldheid ontzettend belangrijk. De eerste vraag die een Rus zich ‘s ochtends stelt is: wat is mijn ‘настроение’? Die stemming neemt hij mee de dag in. Iedereen uit de omgeving heeft begrip voor die stemming.
Als je iemand je belangstelling wilt tonen, dan vraag je: ‘Hoe gaat het met je?’ Een Rus beantwoordt deze vraag nogal oppervlakkig. Wil je hem echt aan het praten krijgen, vraag dan naar zijn ‘настроение’; dan komt hij los en zal uitgebreid aangeven wat zijn innerlijke roerselen zijn.

Wil je meer van dit soort woorden leren en Russisch leren spreken? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen Russisch.


Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Facebook