nlen Login My Babel
creatief schrijven blogs banner

Effectieve arts-patiënt gesprekken in het Nederlands

Effectieve arts-patiënt gesprekken in het Nederlands

Medisch NederlandsEffectief communiceren in een tweede taal vraagt meer dan alleen het gebruik van de juiste woorden. Wanneer je als (tand)arts met patiënten spreekt, gaat het om meer dan alleen de betekenis van de woorden zelf. Je moet begrijpen wat iemand zegt en hoort. Je moet de culturele context begrijpen en je bewust zijn van hoe een patiënt conclusies kan trekken uit jouw woorden. Deze cursus bereidt je voor op arts-patiënt gesprekken in de Nederlandse taal.

Praktische informatie

Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met Elevate Health en is bedoeld voor mensen in de zorg. Je kunt Effectieve arts-patiënt gesprekken in het Nederlands gebruiken ter voorbereiding op het AKV-examen of de Taaltoets Nederlands. Je kunt de cursus ook volgen als je geen examen meer hoeft te doen, maar wel je gespreksvaardigheid met patiënten wilt verbeteren.

De cursus duurt 5 weken (12 uur per week) maar staat 15 weken open. In deze periode van 15 weken kan je de cursus beginnen wanneer je wil en je kan hem in je eigen tempo doorlopen. Zo kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

Wat heb je nodig?

Een tablet, telefoon of computer met internet en webcam, een bachelordiploma en Nederlandse taalvaardigheid op niveau B2 (=Staatsexamen NT2 programma II).

Voor de spreekopdrachten heb je een gesprekspartner nodig die de rol van patiënt wil vervullen. Dit mag iedereen zijn: je collega, partner, buurman, etc. Maar je gesprekspartner moet wel Nederlands kunnen spreken en minimaal B2-niveau hebben. De gesprekken neem je op video op en stuur je vervolgens naar de docent.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om:

  • een arts-patiënt gesprek op een professionele manier te voeren
  • medische termen in het Nederlands te gebruiken
  • een kort rapport over het gesprek te schrijven

We gaan tijdens deze cursus aan de slag met verschillende onderwerpen en vaardigheden, die je kunt gebruiken tijdens je dagelijkse werkzaamheden als (tand)arts. Zo leer je een goed en gestructureerd gesprek te voeren met je patiënten, waarbij je duidelijke vragen stelt. Je leert ook om de vragen van de patiënten op heldere wijze te beantwoorden. Dit doe je door de patiënt te voorzien van heldere informatie en instructies en waar nodig een duidelijk advies te geven. Tijdens deze cursus leer je ook hoe je rekening houdt met de Nederlandse cultuur en hoe je empathie kan tonen. Het gaat immers niet alleen om wat je tegen je patiënten zegt, maar ook om hoe je het zegt.

Werkvormen

Dit is een online cursus, waarbij ook een boek gebruikt wordt. Het boek dat we gebruiken heet ‘Hoe zit het met staan?’ Dit boek kun je bestellen via BOL.

Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van de volgende leermethodes:

  • online colleges
  • voeren en analyseren van arts-patiënt gesprekken
  • geschreven opdrachten met feedback van de docent

Om deze cursus succesvol af te ronden dien je mee te doen op de discussiefora en de opdrachten af te ronden waaronder: opname van vijf arts-patiënt gesprekken en individuele schrijf- en spreekopdrachten. Na het volledig afsluiten van deze cursus, ontvang je een bewijs van deelname

Voertaal

Nederlands

Tarief

€425,00

Starten

vanaf 1 mei 2017.

Inschrijven

Start vanaf 1 mei 2017

€425,-

Inschrijven

Klantervaring

EEerder had ik al een cursus Nederlands bij Babel gevolgd maar ik wilde mijn Nederlandse medische woordenschat verbeteren. Daarom heb ik gekozen voor de cursus Mastering Effective Patient Communication in Dutch. Ik wilde graag weten hoe Nederlandse artsen communiceren met patiënten, en hoe ze gebruik maken van lichaamstaal en oogcontact. Ik ben nu zelfverzekerder als ik met Nederlandse patiënten spreek. Verder vond ik het erg leuk om met andere buitenlandse artsen te communiceren. Zo leer je ook van elkaar.

Meander Medisch CentrumClaudia Manzini

Waarom Babel?

  • Hoge kwaliteit docenten
  • Heldere en flexibele afspraken
  • Circa 30 jaar ervaring
  • Scherpe tarieven
Zomercursussen

Boeken bestellen

Het benodigde materiaal vindt u op een speciale pagina. Bestel de boeken direct online.

Wat is mijn niveau?

» Er zijn verschillende instaptoetsen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en
Italiaans.
» Voor de overige talen gebruikt u Dialang.
» Ook kunt u de niveaubeschrijvingen lezen.

Locatie

De cursussen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Klik op een cursusdatum om de locatie van de betreffende cursus te bekijken. U kunt op de locaties gratis parkeren.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Facebook