nlen Login My Babel
page-bar-taal-andersom

Ook thuis in Nederland

Cursus ‘Ook thuis in Nederland’

Nu u in Nederland woont, werkt of studeert en de taal spreekt, is het belangrijk dat u ook leert wie de Nederlanders zijn en weet hoe ze denken!

Het individualisme is diep in de Nederlandse cultuur verankerd. Men moet zich bewijzen en duidelijk maken waar men voor staat. Door deze focus op zichzelf is men zich vaak niet bewust van het effect van het eigen gedrag op de ander. Als u beter begrijpt waarom de Nederlander zo direct en vaak beoordelend is, kunt u daar beter mee omgaan. “Zeg waar het op staat en draai er niet omheen” is een bekend Nederlands principe. Weest u gerust, ze bedoelen het goed. De afstand die uw collega’s van u houden zegt vooral veel over uw collega’s. Nederlanders houden graag werk en privé gescheiden, vrienden via het werk zoals dat vaak in andere landen gebeurt, komt in Nederland minder voor.

Het Calvinisme heeft er o.a. voor gezorgd dat men zuinig en spaarzaam is en bescheiden over de eigen kwaliteiten. “Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” is een ander bekend Nederlands motto. Zeker als u de aanpak en methoden die we in de workshop oefenen gewoon toepast merkt u dat u zich prettiger en meer op uw gemak gaat voelen. In welke setting u ook bent, u kunt leren om u er op uw gemak te voelen. Het is belangrijk dat u zich behalve in uw eigen land ook prettig gaat voelen in Nederland zodat het ook voor u een thuis is.

Inhoud cursus

 • Wie zijn de Nederlanders?
 • De kritische houding van de Nederlanders ten opzichte van de wereld
 • Omgaan met de directe en vaak weinig diplomatieke houding van collega’s
 • Omgaan met vooroordelen en onbegrip van anderen
 • De invloed van het Calvinisme op het Nederland van vandaag
 • Vrij en open communiceren na en tussen het werk
 • De 7 stappen voor meer zelfvertrouwen
 • Bescheidenheid als remmende factor
 • Zelfvertrouwen vergroten en benutten
 • Kracht halen uit eigen, kennis kunde en ervaring
 • Het afleren van beperkende overtuigingen
 • Omgaan met lastige situaties
 • Soepel en effectief improviseren

Werkvormen

Individuele opdrachten om kenmerken van de Nederlandse cultuur helder te krijgen. Praktijkopdrachten worden afgewisseld met korte stukken theorie. Verder doet men korte oefeningen voor het vergroten van het zelfinzicht en krijgt men tips hoe men zich meer thuis voelt in Nederland. Men geeft korte presentaties voor de groep over de waardevolle aspecten van Nederland en de trots voor het land van oorsprong. De deelnemers wisselen hun ervaringen uit en kunnen eigen thema’s of vragen inbrengen en krijgen persoonlijke feedback. Men krijgt opdrachten mee voor de tweede workshopdag. De workshop heeft een ontspannen karakter.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal is gericht op het vergroten van het inzicht in de Nederlandse maatschappij met als doel het vergroten van de acceptatie van de verschillen met de eigen cultuur. Aandacht wordt besteed aan geschiedenis, cultuur, religie, taal en geografische verschillen. Het geloof in eigen kunnen wordt ontwikkeld door te werken met de praktijkopdrachten uit het boek.

Zelfvertrouwen in zeven stappen (Kosmos 2008).
Literatuur over de ontwikkeling van de houding van de Nederlandse politiek ten aanzien van het buitenland door de eeuwen heen. Zo begrijpt men waarom de Nederlanders zichzelf zien ten opzichte van het buitenland. De focus van het lesmateriaal is gericht op praktische vaardigheden. Een week voor de start van de training krijgt u praktische informatie over de bestelling van het boek Zelfvertrouwen in zeven stappen. De kosten voor dit boek bedragen 15 euro.

Doelgroep

Buitenlandse hogeropgeleiden die ten minste zes maanden in Nederland wonen, hier studeren of werken op HBO- of WO-niveau en de Nederlandse taal beheersen op minimaal niveau B1.

Deze training op maat?Neem contact op!

Bel nu voor vrijblijvend advies

030-227 0008

Uw adviseurs Offerte aanvragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Facebook