nlen Login My Babel
page-bar-schrijven

Cursus Creatief Schrijven

Cursus Creatief Schrijven

Een intensieve kennismaking met de kunst van het creatief schrijven, waarbij de diverse elementen en technieken van het korte verhaal aan bod komen.

Inhoud cursus

Hoe schrijf je een boek? En korte verhalen schrijven, hoe pak je dat aan?
Heb je ooit zelf een kort verhaal (of zelfs roman) willen schrijven, maar je weet niet waar te beginnen? Of wil je datgene wat je ooit op papier hebt gezet nader uitwerken tot een goed kort verhaal of literaire tekst? Dan is deze cursus iets voor jou.

Leerdoelen

  • Teksten schrijven die aanspreken, omdat de inhoud de lezer boeit
  • Vat krijgen op het begrip: literaire taal
  • Het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl (woordkeuze, metafoor, ritme, sfeer, context, vorm en inhoud, perspectief, structuur, spanningsboog, plot etc.)
  • Een verhaal vormgeven
  • Karakters creëren en dialogen schrijven
  • Het plannen van het schrijfproces
  • Het werken aan een afgerond kort verhaal of hoofdstuk van een roman
  • Enige kennis van de boekenwereld en publiceren

Werkvormen

Tijdens de bijeenkomsten krijg je theorie over de diverse aspecten van creatief schrijven en korte verhalen schrijven. Je leert je creativiteit te ontwikkelen en te gebruiken in diverse schrijfoefeningen met uiteindelijk doel het schrijven van een afgerond kort verhaal of hoofdstuk van een roman. Je analyseert korte verhalen van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs, en leest en becommentarieert teksten van medecursisten. Vanzelfsprekend krijg je ook uitgebreide feedback van de docent. Ten slotte proberen we een bundeltje met de beste verhalen van de cursus Creatief Schrijven aan de map toe te voegen.

Aantal zelfstudie uren

Het huiswerk omvat opdrachten die zowel een analytisch als creatief karakter hebben. In het ene geval maak je een analyse van gepubliceerde verhalen van auteurs dan wel jouw medecursisten; in het andere geval gaat het steeds om gerichte schrijfopdrachten van de docent. Naar schatting zullen de opdrachten elk 2 tot 2,5 uur vergen.

Materiaal


In de cursus Creatief Schrijven zal worden gewerkt met het standaardwerk: Hoe fictie werkt van James Wood, Schrijfgoed van Bert Reesinck en met een map, waarin reeds opgenomen een zestal korte verhalen van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs. De verhalen zullen worden bestudeerd en geanalyseerd op hun vakmanschap. Aan het eind zal de map gevuld worden met de beste verhalen die de cursisten hebben geschreven. Tevens zal er een literatuurlijst worden aangeboden met relevante titels die kunnen helpen het schrijverschap te bevorderen.

De verhalen

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verhalen die cursisten tijdens deze cursus geschreven hebben? Dit zijn een aantal voorbeelden: De aankondiging, De dag der dagen, Bereitschaftspotential, El Dorado, Benen en Zwerftocht .

Voertaal

Nederlands

Deze training op maat?Neem contact op!

Bel nu voor vrijblijvend advies

030-227 0008

Uw adviseurs Offerte aanvragen

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Facebook