nlen Login My Babel
Blog

Blog

Valentijnsdag – een Italiaans verhaal

Valentijnsdag - een Italiaans verhaal

Geschreven door: Dennis, docent Italiaans

Op 14 februari viert een groot deel van de wereld Valentijnsdag. Italianen doen dat in de taal van de liefde – het is vast geen toeval dat een paar oud-profvoetballers een modemerk zijn begonnen met de naam Baci e abbracci: kusjes en omhelzingen. Dat het Italiaans de taal van de liefde is, blijkt ook uit het feit dat ’s lands grootste dichter Dante zijn meesterwerk, de Divina Commedia, eindigde met de zin L’amor che move il sole e l’altre stelle – de liefde die de zon en de andere sterren beweegt. Van Leonardo da Vinci is het aforisme amor ogni cosa vince afkomstig: de liefde overwint alles. 14 februari is dus bij uitstek de dag om ti amo, tesoro mio te zeggen, ‘ik houd van je, mijn schat’, of iets voorzichtiger, in sms-taal: TVTB – ti voglio tanto bene, ‘Ik zie u graag’, zoals onze zuiderburen zouden zeggen. Die laatste zin kan ook tegen platonische vrienden worden gezegd.

Wat misschien minder mensen weten is dat 14 februari ook de naamdag (onomastico) is van San Valentino, een bisschop uit Terni die op 14 februari 273 in Rome werd onthoofd op 97-jarige leeftijd, omdat hij weigerde zich te bekeren tot het heidense geloof van keizer Claudius II. Hij werd in de loop der tijd niet alleen de beschermheilige van de verliefden, de innamorati, maar ook van de epilepsiepatiënten. Naast hun verjaardag vieren veel katholieke Italianen hun onomastico, een dag waarop vrienden en familieleden met een kaartje laten weten dat ze aan je denken. De Italiaanse Valentijns kunnen hun geluk niet op: hoewel 14 februari hun officiële naamdag is, kunnen zij de vlag ook uitsteken op 1 en 7 januari, op 4 en 16 juli en op 1, 3, en 6 november: aan heilige Valentijns geen gebrek. Wie overigens een voornaam heeft waar geen heilige aan gekoppeld is, hoeft niet te treuren. Op 1 november, tijdens Allerheiligen, staan deze personen met een zogenaamde nome adespota in het zonnetje.

Rest mij alle Valentijns een fijne naamdag te wensen. Mille pensieri affettuosi e auguri di cuore per un onomastico colmo di felicità! – Ik stuur je duizend liefdevolle gedachten en wens je oprecht een naamdag toe boordevol geluk! Of, zoals ik in het Nederlands zou zeggen: Gefeliciteerd, hè!


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!