nlen Login My Babel
Over de (on)zin van lidwoorden

Blog

Over de (on)zin van lidwoorden

Over de (on)zin van lidwoorden

Geschreven door Docent Nederlands Edwin Braakhuis

Voor stotteraars kunnen het haast onneembare barrières zijn en voor wie ze niet kent, zijn ze ook buitengewoon hinderlijk. Je kunt ze niet van je afslaan, want ze blijven maar op je af komen. Ze zitten overal. In sommige talen veranderen ze ook nog eens telkens van vorm. Waarom gebruik je ze eigenlijk? Sommige talen kunnen zonder. Maar als wij ze weglaten, voelen we ons gehandicapt. Je zinnen lopen totaal niet meer. Ik heb het natuurlijk over de lidwoorden.

Lidwoord. Raar woord eigenlijk. Lid, lidmaat, ledemaat… geleding.. articulatie? Internationaal is het in elk geval article, of artículo, maar in het Nederlands heten al zoveel dingen “artikel”, dit is er misschien net een te veel.

Onzijdige woorden krijgen “het”, mannelijke en vrouwelijke woorden “de”. Maar wie zou eigenlijk aanvoelen wat een onzijdig woord is zonder “het” erbij? Door de combinatie met ”der” en “die” leren de Duitsers ook welke woorden mannelijk en vrouwelijk zijn. Voor sprekers van het Pools, Russisch of Turks, talen zonder lidwoorden, roept het gebruik ervan wanhopige vragen op. Waarom is het bijvoorbeeld “de taal” in plaats van “een taal”?

Misschien kunnen we die mini-woordjes gewoon afschaffen, als een bezuiniging op de taal.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!