nlen Login My Babel
Blog

Op die fiets

Op die fiets

Op die fiets

Geschreven door: Gertjan, docent Frans

Roland Garros, Paris-Dakar, Tour de France: wereldberoemde sportevenementen die al decennialang met Frankrijk geassocieerd worden. Het land heeft een aardige lijst van wereld- en Europese kampioenschappen, wereldrecords en olympische medailles op zijn naam staan. Bekende sporters als Zinedine Zidane, Thierry Henry (voetbal), Amélie Mauresmo, Sébastien Grosjean (tennis) en Laure Manaudou (zwemmen) bepalen de internationale reputatie van Frankrijk als sportnatie. Ook hebben Franse schermers een vermaarde (internationale) reputatie.

Frankrijk telt zo’n 7.000 topsporters. Het grootste aantal sportcomplexen en sportbeoefenaars vindt men in het gebied rond Parijs, in de streken aan de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee en in de bergachtige gebieden (Alpen en Pyreneeën).

Dit jaar staat Frankrijk op sportief gebied wat meer in de belangstelling dan wellicht gebruikelijk. Naast Roland Garros en de Tour de France is het ook gastland van de Europese Kampioenschappen voetbal en nu staat Frankrijk zelfs in de finale. Een mooi aanknopingspunt voor een interessante ontmoeting, uitmondend in een win-winsituatie? ‘Wij’ doen niet mee maar dat wil niet zeggen dat ‘we’ er opeens niets meer mee van doen willen hebben. Of moet u er helemaal niets van zeggen en zich puur richten op de zaken?

Fransen houden hun privéleven gescheiden van hun zakelijke bezigheden. Een opmerking maken over een (groot) sportief evenement is op zich wel mogelijk maar als u zeker wilt zijn, houdt dit dan algemeen. U kunt dan later altijd nog zien hoe uw partner tegenover het evenement in kwestie staat. U kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Frankrijk staat deze zomer volop in de sportieve belangstelling.’ Of: ‘In Nederland wordt veel aandacht besteed aan de sportieve evenementen die deze zomer in Frankrijk plaatsvinden’. Als u het heeft over het EK Voetbal, kan het juist makkelijker zijn hier iets over te zeggen, omdat Nederland ditmaal niet meedoet. Dat kan een extra kans bij het zaken doen zijn.

Het EK voetbal leeft in Frankrijk maar niet bij iedereen. Het is, bien évident, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur maar kan ook duidelijk regionale verschillen vertonen. Zo is voetbal in bijvoorbeeld Bretagne en Normandië minder populair (hier wordt veel rugby beoefend – Keltische invloeden) dan in het Île de France.

Een onderwerp dat waarschijnlijk meer vruchten afwerpt is de Tour de France. De Tour de France, die als een lange en véritable en authentique Franse traditie wordt beschouwd, heeft veel draagvlak. Daarbij komt dat wij ‘Nederlanders’ hier wel aan meedoen. Hoewel de laatste Franse overwinning uit 1985 stamt (Bernard Hinault), is La Grande Boucle (de Tour de France) een evenement dat door veel Fransen wordt gevolgd en gewaardeerd. Hier kunt u een aanknopingspunt vinden voor uw zakelijke contacten. Stel, u heeft plannen uw netwerk in Frankrijk uit te breiden. U weet dat de Fransen gehecht zijn aan bepaalde omgangsvormen (beleefd, wat afstandelijk, hoog-laag), indirect communiceren (soms weet u waar u aan toe bent maar soms weet u dit ook helemaal niet) en het hiermee voor Nederlanders gepaard gaande wollige taalgebruik. U weet dit allemaal en tot nu toe heeft dit een goede zakenrelatie niet in de weg gestaan. Integendeel, u heeft ervaring, doet prima zaken en breidt uw netwerk verder uit. Maar om de zaken nog voorspoediger te laten verlopen raad ik u aan rekening te houden met wie u tegenover u heeft. Houdt uw zakenpartner niet van sport of van voetbal, maar is het wel een trotse Fransman, dan blijft de Tour de France een veilig onderwerp. Probeer hier in het Frans over te spreken. De meeste Fransen waarderen u meer als u ze in het Frans te woord staat dan wanneer u dit in het Engels doet. Ook als uw Frans nog niet optimaal is, komt u met de onderstaande tips een heel eind.

Als liefhebber zegt u bijvoorbeeld dat u de Tour de France altijd volgt, soms ook tijdens uw vakantie in Frankrijk. Als u weet dat uw zakenpartner een hartstochtelijke amateur is, dan kunt u dus met een gerust hart hier welgemeend iets over zeggen, zoals: ‘Pensez-vous que, comme il en est souvent question, les dernières étappes finales vont être décisives?’ of: ‘Les étappes dans les montagnes sont les plus dûres mais sans elles, le Tour de France ne serait pas le Tour de France’.

Als u een meer neutrale beschouwer bent, kunt u een algemene houding aannemen: ‘J’ai l’impression que, tous les ans, le Tour de France soit un événement sportif qui attire beaucoup de gens, de France et d’autres pays.

De toute façon, sportieve evenementen kunnen een (vruchtbaar) aanknopingspunt zijn in zakelijke contacten met Frankrijk.

Krijgt u inspiratie van deze blog, maar bent u nog niet zeker genoeg over uw niveau Frans? Maak dan onze instaptoets of neem contact op met een van onze onderwijsadviseurs. Zij zullen samen met u nagaan hoe we uw (zakelijk) Frans naar een hoger niveau kunnen tillen.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!