nlen Login My Babel
Blog

Blog

Koningsdag versus Queen’s day

Koningsdag versus Queen's day

Geschreven door: Fleur
Dit jaar wordt de Britse Koningin Elizabeth negentig jaar. Ter ere van dit heugelijke feit wordt van 12 tot en met 15 mei in Windsor Park een 90 minuten durend spektakel georganiseerd. 900 paarden en 1,500 deelnemers zullen tijdens deze show optreden. In juni vindt de officiële viering van de verjaardag van de koningin, oftewel The Queen’s Birthday Parade, plaats op Horse Guards’ Parade in Londen. Dit is een plechtige bedoening waarbij de koningin traditiegetrouw de statige guards inspecteert. Het evenement wordt elk jaar door de BBC uitgezonden in een slaapverwekkend machtsvertoon van trompetten, paarden en soldaten.

In Nederland gaat dat anders. Zo gaf de kersverse koning Willem-Alexander met zijn vrouw en kinderen in 2013 een verrassingsbezoek aan de wereldberoemde dj Armin van Buuren. Die stond onder toeziend oog van een springende oranje massa een concert te geven ter ere van de nieuwe koning. Paarden, soldaten en trompetten zullen niet snel geassocieerd worden met Koningsdag. In plaats daarvan hebben wij bier, bier, en bier. En oranje tompoezen.

In een land waar de meeste pubs in de weekeinden al om middernacht hun deuren sluiten kan niet iedereen deze uitbundigheid waarderen: zo noemde de Londense burgemeester Boris Johnsen Amsterdam in 2014 ‘vuig’ en ‘onguur’. Uit je dak gaan in het stijve Verenigd Koninkrijk bestaat doorgaans uit een paar pints achteroverslaan in een groezelige kroeg, om vervolgens rond middernacht naar huis te zwalken.

Britse feestbeesten die écht los willen gaan wijken dan ook graag een weekendje uit naar hun onstuimige, woeste buurland. Ook dit jaar kunnen we op Koningsdag dus weer veel Britse toeristen verwachten die in Nederland de grenzen van het menselijk lichaam opzoeken. Cheers!


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!