nlen Login My Babel
Blog

Blog

JA JAPAN!

JA JAPAN!

Geschreven door: Antoinnette
Bij Babel verzorgt Antoinette cursussen Japans.

Als cursisten mij vragen waarom ik Japans ben gaan leren, geef ik soms een Japans antwoord ‘Japans heeft mij uitgekozen, niet andersom’. Deze Aziatische denkwijze heeft mij gegrepen toen ik voor het eerst naar Japan ging in 1988. Er is zoveel diepgang terug te vinden in de taal en ik ervaar het als een voorrecht om Japans te doceren. Van tevoren had ik nooit kunnen bedenken hoe Japan nu als een rode draad door mijn leven loopt. Om mijn passie voor de taal te illustreren heb ik een kort, waargebeurd verhaal geschreven.

 • De Japanse woorden in het verhaal zijn cursief gedrukt
 • Iedere Babel cursist leert deze woorden horen, spreken, lezen en schrijven

 • ´Irasshaimase´ klinkt het zodra ik het toestel instap. Door het vertrouwde welkom voel ik direct iets veranderen. Als vanouds schuift mijn eigen, Nederlandse, rationele moedertaal een plekje op naar achteren in een van de hokjes van mijn hoofd. Een ander luikje gaat soepel los. Ik voel de bevrijding die met het Japans meekomt. In het vliegtuig heerst drukte en ik sluit aan in de rij. Mijn zoekende blik trekt de aandacht en een dame van de Japanse bemanning wijst een gangpadstoel aan. ‘Douzo’ . Aandachtig bekijk ik de ruimte boven mijn hoofd en voor mijn stoel. Geen van beide lijken me een geschikte plek voor mijn fragiele handbagage. `May I assist you?` ´Sumimasen´ schakel ik om naar het Japans. Ze kijkt opnieuw en geeft mij een compliment. Mijn ogen dwalen af naar haar naambordje met Kanji wat trots op haar jasje prijkt. Het Chinese karakterschrift dat de Japanners in de 7e Eeuw hebben overgenomen is mateloos boeiend. 2000 plaatjes die men dagelijks gebruikt naast twee inheemse klankschriften. Alle namen van bedrijven en mensen hebben betekenis. Zo betekent Mitsubishi drie diamanten, een vorm die geluk brengt. Dat zie je in het logo. Toyota draagt de naam van de stichter Meneer Toyoda. Een kleine aanpassing in de laatste lettergreep was nodig om nog meer voorspoed af te dwingen. Voornamen zijn zorgvuldig gewikt en gewogen. Bibaushi heet de stewardess en dat doet me denken aan agrarisch Hokkaido, ver ten noorden van Tokyo, weids met veel paarden en koeien. Jarenlange studie heeft me geleerd dat de schoonheid van de Japanse taal behalve poëtische kunst ook letterlijk schoon is. Kotodama noemen ze dat. Fraaie woorden hebben vleugels en lelijke woorden dragen dodelijke angels. Het is een van de redenen waarom indirecte communicatie de voorkeur verdient. Hai is het gebruikelijke antwoord want NEE is een lelijk woord. Zonder woorden vraag ik om hulp en wijs naar mijn bloemen. ´Ah kirei desu ne!´ De witte tulpen vallen bij haar in de smaak. ´Ze zijn bedoeld om iemand de laatste eer te bewijzen´ fluister ik. `Ze moeten zo lang mogelijk vers blijven`. De Noord-Japanse heeft aan een half woord genoeg. Zonder omhaal of verdere vragen neemt ze mijn boeket mee om veilig op te bergen. Als ik terugkeer op mijn plek wordt de avondmaaltijd geserveerd. De Japanse crew beweegt zich gedienstig en bijna robotachtig langs de rijen. Niets leidt af van de rol die ze spelen: geen zware parfum, geen harde stem, geen uitgesproken sieraden. Wat ze denken is absoluut niet zichtbaar aan de buitenkant. Dat stoïcijnse is een van de grootste culturele misverstanden. In Japan is het onvolwassen om je gedachten te laten lezen door anderen. Vanuit mijn stoel zie ik hoe het cabine personeel nauwkeurig de etiquette in acht neemt bij het opdienen van de maaltijden. Ik houd van die verfijnde soort reserve die bij het land hoort. Overal een glimlach, knikje, buiging voor de klant. Aandacht voor detail en vorm en weglaten wat onnodig is.

  Voor een volledig overzicht van onze cursussen Japan gaat u naar: Japans.


  Facebook

  Cursussen & Trainingen

  Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

  Locatie

  De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

  Nieuwsbrief

  Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!