nlen Login My Babel
Blog

Blog

Is er een woord Frans bij?

Is er een woord Frans bij?

Geschreven door Gertjan
Bij Babel verzorgt Gertjan cursussen Frans en Nederlands.

De meningen zijn terecht niet van de lucht: Frans is een mooie taal, Frans is poëtisch, Frans is de meest romantische taal die er is. Quoi qu’il en soit (hoe het ook zij), het is een taal vol gevoelens. Denk hierbij aan de aanvoegende wijs, die in het Nederlands vrijwel niet meer gebruikt wordt (‘Men neme een ei’, ‘Leve de koning’) terwijl deze in het Frans net zo gangbaar (courant) is als onder meer de tegenwoordige of de toekomende tijd. Maakt dit uitdrukken van gevoelens het Frans voor veel mensen moeilijk? Waar het die aanvoegende wijs betreft misschien wel, omdat het zo afwijkt van het Nederlands. Voor andere aspecten van het Frans geldt dit mogelijk ook; het is een taal met een andere structuur, met woorden die niet op het Nederlands lijken en met een uitspraak die anders is dan de manier waarop je de woorden schrijft.
Dit alles is te leren. In principe zou iedereen een basaal Frans moeten kunnen beheersen. Daarnaast heeft het te maken met aanleg (de talenknobbel, le don des langues) en met interesse.

In het Nederlands zijn veel woorden uit het Frans terug te vinden (garage, coûte que coûte, trottoir, restaurant), maar andersom is die invloed minder groot. Het Franse ‘mât’ komt van ‘mast’, ‘pomme de terre’ van ‘aardappel’, ‘tigue’ van ‘teek’ en de herkomst van ‘le polder’ spreekt voor zich. Veel van deze woorden zijn vooral via het tweetalige gebied tussen Frankrijk en Nederland verlopen (het huidige België) en veel minder tussen de twee standaardtalen Frans en Nederlands.

Iets ‘met de Franse slag doen’ veronderstelt iets doen zonder er al te veel moeite voor te (willen) doen, iets snel willen doen, afraffelen. Oorspronkelijk was die Franse slag een bepaalde zweepslag die gebruikt werd bij het paardrijden. Later kreeg het een negatieve connotatie. Frans leren met de Franse slag is niet mogelijk, want voor een goede beheersing van een taal moet je je inspannen en oefenen. Ook al is er geen woord Frans bij.


Facebook

Cursussen & Trainingen

Babel verzorgt taalcursussen voor 13 talen en communicatietrainingen. Bekijk de:

Locatie

De trainingen van Babel vinden plaats op de Nieuwegracht en het University College Utrecht. Er is gratis parkeergelegenheid op deze locaties.

Nieuwsbrief

Mis niets meer en schrijf je in op onze nieuwsbrief!